Seyahat etmeye başlamadan önce keşke bilseydim dediğim 50 şey

Bir seyahatin iyi geçmesinin en önemli kriterlerinden biri seyahate hazırlık. İster ilk seyahatiniz olsun ister sayısını bile hatırlamadığınız kadar seyahat etmiş olun bazı detaylar var ki seyahatinizde yaşanabilecek olası bir sorunu ortadan kaldırıyor. “Yok, ben almayayım, kendim deneyimleyeyim” derseniz o da olur tabii ki :) Fakat ben yine de seyahatlerimi kolaylaştıran önerileri paylaşacağım :)

  1. Seyahate çıkmadan önce uçak, tren, otobüs biletlerinizin ve konaklama yapacağınız yerlerden gelen konfirmasyonların çıktısını mutlaka yanınıza alın. Boşuna kağıt kalabalığı yapmaya gerek yok zaten her şey online ve telefonumda var diyebilirsiniz aslında haklısınız da ama bazen hiç planlamadığınız şekilde telefonunuz bozulabilir, şarjı bitebilir ya da çalınabilir ve bu çıktılar hayat kurtarabilir.
  2. Yanınızda mutlaka pasaportunuzun ve geçerli vizenizin bir kopyasını bulundurun.
  3. Artık yurtdışına seyahat etmek eskisi gibi zor değil ama siz yine de gittiğiniz yere vardığınızda sevdiklerinize bi haber verin.
  4. Eğer uzun süreli seyahat edecekseniz yanınızda mutlaka biyometrik fotoğraf bulundurun.
  5. Havaalanına gitmeden önce uçak biletinizin üzerinde yazan kapı ve kontuar kapanış saatlerine mutlaka bakın.wooloo passport_photo_05
  6. Havaalanına gitmek için yola çıkmadan önce mutlaka yol durumuna bakın. Bazen 30 dakikalık yol trafikten veya bir kazadan ötürü saatler sürebilir.
  7. Havaalanındaki personele nazik davranın. Zaten genel olarak nazik olun ama havaalanında çalışanları vardiyalı çalıştıkları için uykusuz olabilirler ve uykusuzluk en büyük stres sebebi. Bavulunuz olması gerekenden daha ağır ise şansınızı nazik bir şekilde konuşarak deneyin. Seyahate düşük enerji ile çıkmanıza sebep olacak iletişimden sakının.
  8. Eğer mümkünse ya da “ben şuraya sadece şu zamanda giderim” gibi takıntılarınız yoksa seyahat ederken düşük sezonu seçin.
  9. Sonradan bu parayı nereye harcadım ki uçtu gitti dememek için harcamalarınızı kaydedin. Bunun için harika uygulamalar var ama ben gelenekselciyim derseniz not defterinize de yazabilirsiniz. Böylelikle bütçenizi takip edebilirsiniz.
  10. Hangi bankanın kredi kartını kullanıyorsanız o bankanın yurtdışı kampanyaları var mı yok mu kontrol edin.travel-credit-cards-680x430
  11. Seyahatinizde banka kartınızla ATM’den para çekecekseniz yine bankanız ile görüşerek ne kadar komisyon ödeyeceğinizi öğrenin.
  12. Gideceğiniz yerin para birimini küçük miktar da olsa yanınızda mutlaka götürün. Havaalanında para bozdurabilirsiniz ama genellikle oranlar çok düşük oluyor.
  13. Seyahat ettiğiniz yerde yaşayan insanlarla iletişime geçmek için utanmayın. Bi bara ya da restorana gittiğinizde garsonla sohbet edebilirsiniz.
  14. Eğer ekonomik seyahat ediyorsanız hostellerde kalın ve burada konaklayan seyahatseverlerle sohbet edin ve deneyimlerinizi paylaşın. Hostelde kalmayı tercih etmiyorsanız airbnb’den paylaşımlı ev kiralayabilir ve ev sahibinizden şehirle ilgili turistik olmayan şeyler hakkında bilgi isteyebilirsiniz.
  15. Yaşadığınız şehirde bile görmediğiniz birçok şey varken seyahat ettiğiniz şehirlerde 3-4 günde her şeyi görmeyi hayal etmeyin ve bunu yapamayınca mutsuz olmayın.travel-shirt-iconspeak-world-fb__700-png
  16. Seyahat edeceğiniz yer ile ilgili plan yapmış olabilirsiniz ama ayaklarınız sizi farklı sokaklara da götürebilir. O yüzden planlarınızda esnek olun.
  17. Gideceğiniz yerin haritasını mutlaka yanınızda bulundurun. Bunun için para harcamanıza gerek yok çünkü internet indirilebilir ve print edilebilir harita ile dolu. Bazı şehirlerde harita ücretli olabiliyor ya da havaalanında, tren istasyonunda turist bilgilendirme ofisi bulunmayabiliyor ve bu tip durumlarda yanınızda taşıdığınız harita imdadınıza yetişiyor.
  18. Bulunduğunuz yerin yerel lezzetlerini gitmeden önce mutlaka araştırın ve bu konuda tutucu olmamaya çalışın. Sokak lezzetlerini tadın ve ne meşhursa onun tadına bakın bence. Bununla ilgili hemen küçük bir anımı da anlatmak isterim. Bi gün Vilnius’ta Fransız bi restorana gittik ve arkadaşlarım başlangıç olarak kurbağa bacağı söyledi. Ben kurbağadan çok korkarım ve onun bacağını yeme fikri tek kelime ile “iğrenç” geldi. Önce yemedim ama sonra baktım diğer 3 arkadaşım keyifle yiyor. Ben de kendi kendime dedim ki “denemekten ne çıkar ki alt tarafı kusarım.” Tahmin edin bakalım ne oldu? Ben kurbağa bacağına bayıldım ve şimdi gittiğim her Fransız restoranında başlangıç menüsünde kurbağa bacağı arıyorum.
  19. Güvenlik açısından riskli ülkelere seyahat ederseniz yanınızda fake bir cüzdan taşıyın. Cüzdanın içine tarihi geçmiş kredi kartları ve market üyelik gibi kartları koyun. Umarım böyle bir şeye hiçbirimiz maruz kalmayız ama tedbirli olmakta fayda var.
  20. Kredi kartlarınızı ve nakit paranızı tek bir çantada taşımayın. Birkaç bölüme ayırıp farklı yerlerde taşıyın. Diyelim ki çantanız çalındı en azından sizi idare edecek bi kredi kartınız ve nakitiniz sizi kurtarır.street_food_thailand_fe
  21. Gideceğiniz yerde taksi kullanmayı tercih etmeyebilirsiniz fakat yine de taksi kullanım şeklini öğrenin. Örneğin bazı ülkelerde yoldan taksi çevirmek normal fiyatın iki katıyken bazı ülkelerde daha ucuz gibi. Olmaz olmaz ama taksi kullanmak zorunda kalabilirsiniz ve ne kadar az para harcasanız o kadar iyi.
  22. Toplu taşıma kullanırken otobüse binen insanlara dikkat edin ve gözlemleyin. Biletinizi işaretlemeniz gereken yerler olabilir.
  23. Seyahat ederken pasaportunuzu üzerinizde taşımayın. İnanın biz hiç taşımıyoruz. Bir kopyasının yanınızda olması yeterli.
  24. Tamam alkol ucuz, için ama asla çok sarhoş olmayın eğer tek başınıza seyahat ediyorsanız buna özellikle dikkat edin. En savunmasız haliniz sarhoş olduğunuz an olacaktır ve seyahatinizi mahvedecek şeyler yaşamanıza sebep olabilir.
  25. Eğer gerçekten ihtiyaç duymuyorsanız laptop ile seyahat etmeyin. Hem havaalanı girişlerinde zaman kaybettiriyor hem de zaten para, pasaport, kamera gibi eşyaların güvenliğinden emin olmaya çalışırken buna bir de laptop eklemeyin.
  26. Bol bol su için :) Çünkü uçakta vücudumuz ödem yapıyor ve sıvı kaybediyor. Daha sağlıklı bir seyahat için o sıvıyı yerine koyun. Eğer uzun uçuş yapacaksanız jetlag’dan en az şekilde etkilenmek için seyahatten 1 gün önce  3 litre su için.
  27. Bazı ülkelere girişte ilaç sokulmuyor fakat siz bu ülkeler dışında yanınızda mutlaka sürekli kullandığınız bir ağrı kesici ve Cipro – antibiyotik- bulundurun.
  28. Priz gördüğünüz her yerde elektronik eşyalarınızı şarj edin. Şarjı bitmemiş olsa bile :)plug_faces
  29. Birçok ülkenin prizleri bizimki gibi ama İngiltere, Malta, Amerika gibi ülkelerin priz sistemleri farklı. Gideceğiniz yerde mutlaka converter bulursunuz fakat eminim Eminönü’nden satın almak daha ucuza gelecektir.
  30. Ülkeye giriş yaparken pasaport kontrol polisine karşı nazik olun ve tüm dikkatinizi ona verin. Size soracağı sorulara nazik bir şekilde cevap verin ve pasaportunuzun doğru bir tarihle damgalandığından emin olun.
  31. Hayatınızın aşkı ile seyahat etmiyorsanız onunla yolda karşılaşabilirsiniz :) O yüzden algılarınızı açın :)
  32. Hayat kurtaran seyahat uygulamaları yazımda da bahsettiğim gibi teknolojiyi yakından takip edin. Toplu taşımanın gelişmediği bazı şehirlerde uber gibi bir uygulama gerçekten hayatınızı kolaylaştırıyor.
  33. Kadının üzerindeki geleneksel kıyafetler ilginizi çekmiş olabilir ama izin istemeden fotoğraf çekmeyin. Özellikle çocuk fotoğraflarında daha da hassas olun. Kimse kendisinin ve çocuğunun haberi olmadan fotoğrafının çekilmesini istemez bence. Eğer fotoğrafını çekmek istiyorsanız, bunun için güleryüz ve tatlı dil işe yarar diye düşünüyorum :)
  34. Eğer airbnb üzerinden ev kiraladıysanız yanınızda Türkiye’ye özgü minik bir hediye götürün ve hem evden hem de ev sahibinizden memnun kalırsanız bu hediyeyi ona verin. Bu nazar boncuğu da olabilir yarım kilo lokum da hiç farketmez. Ev sahibinin yüzündeki şaşkınlığı ve mutluluğu görünce inanamayacaksınız :)
  35. Bulunduğunuz ülkenin siyaseti hakkında konuşmamanızda fayda var. İran, Kuzey Kore ve Zimbabwe gibi ülkeler bu konuda tahmin edemeyeceğiniz kadar katı. Zaten bizim ülkemizin siyaset politikası bize yeter :)1-140Z116301XZ
  36. 3-4 günlük bir seyahate koca bavulla giderek kendinize eziyet etmeyin. Ne kadar hafif bavul hazırlarsanız seyahatiniz o kadar konforlu geçecektir. 10 günlük bir seyahat için bile kabin boyu bagaj ile seyahat ediyorum ve herkese tavsiye ediyorum :)
  37. “hayır” cevabı yerine “evet”i seçin. Evet’lerin sadece seyahatlerinize değil hayatınıza kattığı anlamlara inanamayacaksınız. Örneğin Güney Afrika’da bir önceki akşam masasını bizimle paylaşan 60 küsür yaşındaki arkadaşımız ertesi gün ay ışığını izlemek üzere bize Lion’s Head’e tırmanma teklifinde bulunmuştu. Doğrusu hemen evet diye atlayamamıştık ama hemen sonra hayır dersek ne kazanacaktık ki diye düşünüp hayatımızın en güzel akşamlarından birini yaşamıştık. O akşamı merak edenler şu yazıyı okuyabilir.
  38. Telefonunuzda fotoğraf çekecek yer açın. Bunu asla es geçmeyin çünkü seyahatleri ölümsüz kılan en önemli şey anları fotoğraflamak.
  39. Mevsim ne olursa olsun yanınızda naylon yağmurluklardan mutlaka bulundurun. Hem ucuz hem yer kaplamıyor hem de sizi yağmurdan korur.
  40. Seyahat ederken sürekli bekliyoruz. Havaalanında uçak bekliyoruz, trenle uzun yolculuklar yapıyoruz, aktarma uçuşu bekliyoruz… Bu vakti değerlendirmek için yanınızda mutlaka bir kitapla seyahat edin.
  41. Farklı bir ülkedeseniz diye etrafınızdaki hiçkimsenin Türkçe bilmediğini varsaymayın. Hiç ummadığınız bir anda hiç kimsenin duymamasını istediğiniz bir konuyu hemen yan masanızda oturan Türk çiftin de duyma ihtimali var :)d6bbd069dd238fdfd5e62ace21d36eb8_full
  42. Yanınızda en az 10GB’lık bir usb bulundurun ve mümkünse fotoğraflarınızı yedekleyin.
  43. Seyahate çıkmadan önce telefon operatörünüzle görüşüp telefonunuzun yurtdışında arama yaptığından emin olun ve yurtdışı kampanyaları ile ilgili bilgi alın.
  44. Yanınızda ıslak mendil, peçete, tuvalet kağıdı, ped, tampon ve prezervatif bulundurun. En az birine mutlaka ihtiyacınız olacak.
  45. Biri ile çok iyi anlaşmanız o kişinin harika bir seyahat arkadaşı olduğu anlamına gelmez. Seyahat ediş şekliniz ve seyahatten beklentileriniz farklı olabilir. Bu yüzden seyahat arkadaşınızı seçerken dikkatli olun. Ne arkadaşlığınız bozulsun ne de seyahatiniz
  46. Fazla bagajınız varsa işinizi şansa bırakmayın. Havayollarının uçak biletinden sonra en büyük gelir kaynağı ekstra bagaj ücreti. O yüzden ekstra bagajınız varsa online satın alın, daha ucuz.
  47. Kaybolmasını asla istemediğiniz şeyleri ve değerli eşyalarınızı yanınıza almayın.
  48. Seyahatten döndükten sonra özellikle çok etkilendiğiniz bir şehirden döndükten sonra seyahat sonrası depresyona yakalanabilirsiniz. Mainimum 1 hafta maksimum 1 ayda geçiyor. Deneyimle sabit :)yzbl2zognwgelsfchyfs
  49. Uçak bileti satın almadan önce pasaport geçerlilik sürenizi ve geçerli vizenizin olduğunu mutlaka kontrol edin.
  50. Seyahate çıkmadan önce bu yazıyı okuyun :)

Son olarak sadece profil fotoğrafınızı değiştirmek için seyahat etmeyin. Bazen yol size yeni şeyler öğretecek, bazen ne kadar güçlü olduğunuzu deneyecek, bazen güvenmeyi öğretecek, bazen hayatınıza yeni insanlar katacak ve bazen de hayatınızdan insanlar çıkaracak… Hepsi bir deneyim, tadını çıkarın.

Dünya benim evim’i facebooktan, instagramdan ve twitterdan takip edebilirsiniz.

Bunları da okumak isteyebilirsin
6 Yorum
  1. Hülya diyor ki

    Seyahatinizin ruhunuzu değiştirmesine izin verin her deneyimin sizi bir adım ileri götürüceğiniz asla unutmayın değişmekten korkmayın ve korkmayın paylaşmaktan çunku unutmayalım ki biz kimin hayatını değiştireceğimize ilham olucagımızı bilmiyoruz .

  2. Duygu diyor ki

    Ben de bir şey eklemek istiyorum, tek bir banka kartına güvenmeyin. Üç kez yaşadım; bankam (Garanti Bankası) şüpheli işlem sebebiyle ilk kez para çektikten sonra kartımı üç ayrı yerde bloke etti. Blokeyi açtırmak istediğinizde ise herkesin tahmin edeceği üzere yurt içinde bile müşteri hizmetlerine bağlanmak bu denli zorken yurt dışında daha da sıkıntılı oluyor. Bankayı arayıp yurt dışına çıkacağınızı bildirmek gibi bir seçeneğim de yok; ben bir kez arayıp söylediğimde bu konuda bir şey yapamayacaklarını söylediler. Bşr diğer bankada hiç bu bloke durumunu yaşamadım, o yüzden artık iki banka kartıyla seyahat ediyorum.

    1. Dünya BenimEvim diyor ki

      Teşekkürler bilgiler için :)

  3. Çiğdem diyor ki

    Güzel yazmışsınız ama süper bitirmişsiniz…içimizdeki o heyecanı, ruhu kaybetmemek dileğiyle…

    1. Dünya BenimEvim diyor ki

      Çok teşekkür ederim :)

  4. Mügemmel diyor ki

    Öznur hanım merhaba;
    kıymetli bilgiler ve paylaşımlar için teşekkürler.
    El bagajı ile seyahat ediyorum çok rahat demişsiniz.
    Ben gittiğim her şehirden bardak yada fincan alıyorum. Onları el bagajı ile nasıl getireceğim?
    Görüşmek üzere Avustralyaya sevgiler…:)

Bu konuda söyleyecek bir şeylerin olmalı

E-posta adresin yayımlanmayacak.