Seyahat Ederken UBER Kullanmanın Faydaları

Hayat kolaylaştıran uygulamalara bayılıyorum!

Teknolojinin her geçen gün gelişerek hayatımıza yeni kolaylıklar getirmesi, birçok şeyi bir tıkla hiç zaman kaybetmeden yapmak ve özellikle seyahatlerimi kolaylaştıran uygulamalar beni çok heyecanlandırıyor. Robotlarla birlikte yaşayacağımız zamanları ise dört gözle bekliyorum!

Her gün takip ettiğim birçok yabancı site var. Birisi haftalık olarak yeni uygulamaları paylaşıyor ve harika şeyler keşfediyorum. Mesela geçen gün bir uygulama keşfettim ki sana her gün bugün ne için şükür duydun diye mesaj atıyor :) Bence çok tatlı ve çok yararlı. > ünkü hayatın akışı içinde şükür duymak hiç aklımıza gelmiyor. Fakat ben bu yazımda size başka bir uygulamadan bahsetmek istiyorum. Bizim seyahatlerimizi süper kolaylaştıran bir uygulama; UBER!

tumblr_ntabm3wlcf1rhf0i3o1_1280

UBER ile ilk tanışmamız

UBER ile ilk kez Güney Afrika’da tanıştık. Evet, Güney Afrika’da UBER çok popüler. Cape Town seyahatimizde evinde kaldığımız Andrew, bir ev partisine giderken UBER’i kullandı. Akşam alkol alacağımız için araçları almadık ve birkaç dakika içinde kapımıza gelen bir araca bindik. Hiç adres tarifi yapmadık ve çok kısa bir zamanda gitmek istediğimiz evin önündeydik. O zamana kadar UBER’i hep duymuştuk ama kullanmamıştık. Uygulamanın bu kadar pratik olması kalbimi daha o an çaldı.

UBER’in hikâyesi

Amerikalı Travis Kalanick ve Kanadalı Garrett Camp 2008 yılında LeWeb konferansına katılmak için Paris’e giderler ve karlı bir Paris akşamında bir türlü taksi bulamazlar. Aslında seyahat eden birçok insanın bu sorunla karşılaştığını düşünürler ve içinde bulundukları durum akıllarına bir fikir getirir; ihtiyaç anında tek tuşla araç bulma.

garrett-camp-and-travis-kalanick

2009 yılının Mart ayında bu fikrin bir uygulama olarak app store’da olması gerektiğini düşünürler ve 6 ay boyunca prototip üzerinde çalışıp, 2010 yılının Ocak ayında 3 UBER aracın New York’ta test sürüşünü gerçekleştirirler. Bundan 3 ay sonra ise Silikon Vadisinde 2016 yılı değerlemesi 62.5 milyar dolara ulaşan bir start up doğar; UBER!

UBER’e nasıl kayıt olurum?

Öncelikle uygulamayı iphone app store’dan veya Google play’den indirip, üye olmalısınız. Üyelik oluştururken sizden aşağıdaki bilgiler istenecek:

  • E mail adresi
  • Şifre oluşturmak
  • İsim-Soyadı
  • Telefon numarası
  • Ödeme için kredi kartı bilgileriniz

uber-uyelik

uber-uyelik-nasil-yapilir

UBER uygulaması nasıl çalışır?

UBER, Google Map ile çalışıyor. Bir araca ihtiyaç duyduğunuzda konumunuzu belirleyerek “araç çağır” butonuna tıklayın. Konumunuza göre bir UBER sürücüsü talebinize yanıt veriyor. Daha sonra varış yerinizi seçip, aracın gelmesini bekliyorsunuz. Varış yerinizi yazdığınızda sürücünün kullanacağı güzergâhı ve tahmini varış saatini de görebiliyorsunuz. Eğer benim gibi yön duygunuz zayıfsa bu kısmını çok seveceksiniz çünkü adres tarifi yapmanıza gerek yok. Araç bulunduğunuz yere doğru gelirken sürücünün adını, fotoğrafını, araç markasını, modelini, plaka numarasını da görebiliyorsunuz. Gideceğiniz yere çizilen rotayı görebildiğiniz için sürücünün sizi dolandırma gibi bir şeyi de olmuyor. Varış yerine geldiğinizde ödeme daha önce belirlediğiniz kredi kartından çekiliyor. Dilerseniz sürücüyü ve deneyiminizi UBER uygulaması üzerinden değerlendirebilirsiniz.

xcndkd5hlh4u68komsy4

Eğer aracı birden fazla UBER hesabı olan kişi ile kullanacaksınız ücreti bölüş’e tıklayarak ücreti paylaşabilirsiniz.

Seyahat ederken UBER kullanmanın faydaları

Aslında benim bu yazıyı yazma amacım seyahat ederken UBER’in ne kadar hayat kurtarıcı bir uygulama olduğunu anlatmak fakat konuya balıklama atlamadan önce UBER’i duyup, uygulamayı henüz kullanmayanlar için de uygulamanın nasıl çalıştığını anlatmak istedim.

Biz UBER’i henüz İstanbul’da kullanmadık. Bu yüzden burada paylaşacağım tüm deneyimler yurtdışını kapsıyor.

Travis ve Garrett bu uygulamayı seyahat ederken ve tamamen ihtiyaçtan buluyor. Bunu göz önünde bulundurursak aslında UBER’in –bence- öncelikli başarıya ulaştığı anlar seyahat ederken kolaylıkla istediğimiz yere gidebilmemizi sağlaması.

Uygulama 60’dan fazla ülkede ve 500’den fazla şehirde kullanılıyor olması sebebiyle bir kere harika. Seyahat ederken UBER kullanmanın faydalarına gelecek olursak;

File illustration picture showing the logo of car-sharing service app Uber on a smartphone next to the picture of an official German taxi sign in Frankfurt, September 15, 2014. A Frankfurt court earlier this month instituted a temporary injunction against Uber from offering car-sharing services across Germany. San Francisco-based Uber, which allows users to summon taxi-like services on their smartphones, offers two main services, Uber, its classic low-cost, limousine pick-up service, and Uberpop, a newer ride-sharing service, which connects private drivers to passengers - an established practice in Germany that nonetheless operates in a legal grey area of rules governing commercial transportation. REUTERS/Kai Pfaffenbach/Files (GERMANY - Tags: BUSINESS EMPLOYMENT CRIME LAW TRANSPORT)

  • Bir kere uygulama nakit para yerine kredi kartı ile çalıştığı için inanılmaz pratik. Aldım, verdim, bozuk para var mı derdi yok. Diyelim ki havaalanına vardınız ve bulunduğunuz yerin para birimi henüz cebinizde yok, hiç sorun değil. Çünkü kredi kartı bilgileriniz UBER’e zaten kayıtlı olduğu için üzerinizde para olmasına bile gerek yok. Bence sırf bu özelliği ile bile muhteşem!
  • Her ülkenin kendine göre bir taksi kullanma alışkanlığı var. Örneğin bazı ülkelerde yoldan taksi çevirmek çok daha ucuzken, bazı ülkelerde tarife iki katı daha pahalıdır. Yine bazı ülkelerde internet üzerinden taksiyi book etmek gerekirken, bazı ülkelerde telefonla arayıp çağırmak gerekebilir. Kazıklanmamak için önceden bakmak ve ona göre aksiyon almak gerekiyor. Telefonla arayıp taksi istemeniz gereken ülkelerde dil bariyeri ile karşılaşmanız da muhtemel. Fakat UBER kullanırsanız hiç böyle dertleriniz olmaz. Tek yapmanız gereken konumunuzu seçip bir araç çağırmanız. İnanılmaz kolay ve pratik!
  • Bi kere hiç bilmediğiniz bir şehirdesiniz ve siz Google map üzerinden yolu hesaplatmış dahi olsanız taksicilerin dünyanın birçok yerinde ne kadar büyük dolandırıcı olduklarını bilmeyen yok! Fakat UBER’de varış yerinizi önceden seçtiğiniz için adres verme, yolu tarif etme, yolu takip etme gibi dertleriniz yok. Rota belli, varış saatiniz belli. Bu anlamda inanılmaz güvenilir.
  • Acaba şuan beni kazıklıyor mu derdi yok. Çünkü uygulama size ödeyeceğiniz rakam aralığını veriyor. Mesela diyor ki bu yolculuk 20 lira ile 30 lira arasında bir şey tutacak. O yüzden kafanız rahat çünkü maksimum ödeyeceğiniz rakamı biliyorsunuz.
  • Diyelim ki yürümekten ayaklarınıza kara sular indi ve bir adım daha atacak haliniz kalmadı. Fakat daha görmek istediğiniz bir müze daha var ve kapanışına yetişmek zorundasınız. Bir taksi çağırıp gidebilirsiniz ama nerede olduğunuzu bile bilmiyorsunuz. UBER online bir uygulama olduğu için ve Google Maps ile çalıştığı için bulunduğunuz yeri tarif etmenize gerek yok. Uygulama üzerinden konumunuzu seçmeniz yeterli. UBER kahramanınız birazdan yanınızda olacak ve sizi o müzeye yetiştirecek :)
  • Peki, uygulama güvenilir mi sorusuna gelecek olursak, uygulama güvenilir çünkü karşılıklı değerlendirmeye açık. Siz sürücüyü değerlendirirken, sürücü de sizi değerlendiriyor ve tüm yorumlar profilde herkese açık bir şekilde paylaşılıyor. Dolayısıyla siz, birazdan sizi alacak olan sürücü ile ilgili yorumları okuyabiliyorsunuz.
  • Acaba ne zaman gelir diye düşünmenize gerek yok. Çünkü UBER uygulamasında sürücünün kaç dakika sonra bulunduğunuz yere geleceğini görebiliyorsunuz. Bu da vaktinizi etkili bir şekilde kullanmanızı sağlıyor.
  • Şimdi seyahat ederken taksi mi kullanılır diyebilirsiniz çünkü taksi genellikle pahalı bir ulaşım aracı. Fakat UBER fiyatları taksi fiyatlarına göre çok daha uygun! Bazen havaalanından şehir merkezine gitmek için bineceğiniz hızlı tren UBER’den çok daha pahalı bile olabilir! Örneğin Budapeşte’de sadece UBER kullandık çünkü fiyatlar inanılmaz uygundu ve vaktimiz kısıtlıydı.

UBER bu zamana kadar kullandığım en yenilikçi ve faydalı uygulamalardan biri ve bence özellikle seyahat ederken taksiye ihtiyaç duyduğunuz anlarda hayatı kolaylaştıran bir uygulama. Hala taksi kullanıyorsanız UBER’e şans verin derim.

p.s: Bu yazı bir reklam yazısı değildir. UBER uygulamasını seyahatlerimizde çok severek kullanıyoruz ve inanılmaz faydalı buluyoruz. Bu yüzden deneyimlerimizi paylaşmak istedim.

Dünya benim evim’i facebooktan ve instagramdan takip edebilirsiniz :)

Airbnb nasıl kullanılır yazım için tıklayınız.

Hayat kurtaran seyahat uygulamaları yazım için tıklayınız.

Sevgiler

Bunları da okumak isteyebilirsin

Bu konuda söyleyecek bir şeylerin olmalı

E-posta adresin yayımlanmayacak.