Cape Town Lezzetleri

Cape Town mutfağını, çeşitliliğini, bu çeşitliliğin nereden geldiğini, şehirde dünyanın her mutfağından tatlar bulacağınızı ve Cape Town’un bana göre en iyi kahvaltı mekânlarını bir önceki yazımda paylaşmıştım.

Cape Town Yeme İçme Rehberi Part I yazımı okuduktan sonra bu yazıyı okursanız daha iyi olur.

Eğer diyetteyseniz veya karnınız aç ise bu yazıyı okumak iştah açıcı olabilir :)

  1. Unutulmaz bir Afrika deneyimi için ilk adres: The Africa Cafe

1992 yılında Afrikalı bir aile tarafından açılan The Africa Cafe, yolu Cape Town’a düşeceklere enfes bir ziyafet sunuyor. Zaten aile de bu yemek şölenini “ziyafet” olarak adlandırıyor. The African Cafe’ye girişte sizi geleneksel Afrika kıyafetiyle renkler içinde biri karşılıyor ve restoranın menüsünü anlatıyor. Zira bu restoranda tek menü var.

Görsel restoranın web sitesinden alınmıştır.
Görsel restoranın web sitesinden alınmıştır.

14 çeşit Afrika lezzetinden oluşan bu menünün son kalemi tatlı. Bu 14 lezzet küçük renkli tabaklarda servis ediliyor. Porsiyonlar kesinlikle çok doyurucu. Zaten Afrika geleneğinde iyi bir ev sahibi misafirinin karnını doyurmadan evden yollamazmış. Bu yüzden doyacağınız kesin.

geleneksel-afrika-yemegi

Benim 14 Afrika lezzetinden en sevdiklerim; “Botswana Ostrich Curry” (Körili deve kuşu eti), “Cape Malay Dhal Curry” (Körili yeşil mercimek), “Congelese Spinach” (ıspanak), “Senegalese Stuffed Papaya” (içi doldurulmuş papaya meyvesi) oldu. Fakat tüm lezzetler harikaydı.

tropik-papaya-meyvesi

14 lezzet masanıza gelmeden önce yine geleneksek Afrika kıyafetleri ile bir garson bir leğen, ılık su ve ılık bir havlu ile masanıza geliyor ve ellerinizi yıkamanızı istiyor. Çünkü Afrikalılar yemek yerken ellerini kullanıyorlar. Tabi tüm bunlar harika bir deneyim yaşamanızı sağlıyor.

Ellerinize yıkadıktan sonra belli bir sıra çerçevesinde masanıza yemekler gelmeye başlıyor. Tabiki garson masanıza koyduğu her lezzeti anlatıyor.

afrika-gelenekleri

Yemek devam ederken tüm garsonlar toplanıp geleneksel Afrika müzikleri eşliğinde restoranın içinde dans etmeye başlıyor. Dans faslı bittikten sonra yüz boyama faslı geliyor.

cape-town-yemekleri

the-africa-cafe

Güney Afrika seyahatimizin ilk gününde olağanüstü bir deneyim yaşıyoruz.

Durun daha bitmedi. Tatlıdan sonra bir garson masanıza Afrika likörleri getirip her birini anlatıyor. O kadar detaylı bir şekilde anlatıyor ki tatmasak olmak deyip Afrika likörünü de tadıp bu harika deneyimin mutluluğuyla restorandan ayrılıyoruz.

restoran-tasarimi

Gitmeden önce mutlaka rezervasyon yapın.

Adres: 108 Shortmarket Street, Cape Town City Centre

Fiyat: 2 fix menü, 2 kadeh şarap, 1 şişe su, 2 likör için 817 Rand ödedik.

  1. Cape Town’un en güzel yerlerinden biri olan Sea Point’te ister öğle yemeği ister akşam yemeği için: Quaglinos Restaurant

Cape Town’un Sea Point bölgesi yürüyüş yapan, koşan, bisiklete binen, yamaç paraşütçülerinin iniş yaptığı, Atlas Okyanusunun sonsuzluğu ile huzur bulacağınız bir yer. Okyanusu karşınıza alıp bir kahve ya da bir kadeh şarap içmek veya yemek yemek isterseniz Quaglinos’ bayılacaksınız.

cape-town

Bi’ kere restoranın tasarımı harika, aydınlık ve ferah. Zaten restorana girer girmez karşınızda uzayıp giden bir okyanus manzarası var. Garsonlar her zamanki gibi çok nazik, kibar ve güler yüzlü. Restoranda bir de DJ kabini var. Biz gün ortasında gitmiştik ve müzikler süperdi. İnanın bu restorandan dışarı çıkmak istemedim.

cape-town-restoranlari

Tatsan iyi olur:

  • Deniz mahsüllü salata (Mediterranean seafood salad with a lemon dressing)
  • Baby Kalamar (Deep fried baby squid, stuffed with tomato, pine nuts and chorizo)
  • Tatlı olarak: Vanilyalı panacotta (Vanilla panacotta with orange and chilli segment)
  • Şarap olarak: Pinot Noir (Paradyskloof)

cape-town-yeme-icme

deniz-mahsullu-salata

panacota-tatlisi

Bilsen iyi olur: Her gün sabah 8.00 akşam 10.00 saatleri arasında açık.

Eğer raw food (çiğ yemek) seviyorsanız Quaglinos bu konuda da çok iyi.

Adres: Cnr Beach Road & Rothesay Place, Mouille Point, Cape Town

Fiyat: 2 ana yemek, 2 şarap, 1 şişe su, 1 tatlı için 650 Rand ödedik.

  1. Cape Town’un liman bölgesi olan Waterfront’taki en iyi balık restoranlarından biri: Fish Market

Cape Town deniz mahsülleri konusunda bir cennet. Waterfront bölgesinde olsun olmasın Cape Town’un her yerinde menüde deniz mahsülleri lezzetlerini bulabilirsiniz. Fakat Waterfront liman bölgesinde olması sebebiyle deniz mahsülleri ile daha bi’ meşhur Bu yüzden bir akşam yemeğinizi bu bölgede bulunan balıkçılardan birinde yiyin. Benim önerim ise Saat Kulesi’nin hemen yanındaki Fish Market.

cape-town-fish-market

Denize dair ne varsa burada bulabilirsiniz. Servis harika, garsonlar çok nazik. Masaya oturduğunuzda yanınıza gelip kendilerini tanıtıyorlar ve o gece kendisinin sizinle ilgileneceğini söylüyorlar. Yemekler ise gerçekten çok lezzetli. Biz iki kere akşam yemeğini burada yedik ve çok memnun kaldık.

avakado-salatasi

Tatsan iyi olur:

  • Başlangıç olarak: “Robata baby squid”, “prawn spring rolls”
  • Salata olarak: “Prawn & Avocado
  • Ana yemek olarak: “Fish curry” Baharat ve deniz mahsüllerini seviyorsanız bayılacaksınız. “Seafood casserole” de inanılmaz lezzetli.
  • Tatlı olarak: Geleneksel Afrika pudingi olarak adlandırdıkları Mississippi Mud Pie”

cape-town-en-lezzetli-tatlilar

Bilsen iyi olur: Her gün 11.00-23.00 saatleri arasında açık. Biz iki kere de rezervasyonsuz gittik ama bence riske atmayın ve rezervasyon yaptırın. Cape Town Fish Market hem Güney Afrika mutfağından hem de Japon mutfağından lezzetler sunuyor. Sushi severler, restoranın Sushi bar kısmında sushi yiyebilir. Restoranın bir kısmı kumsal konseptinde dekore edilmiş. Ayakkabılarınızı çıkarın ve kumsalın tadını çıkarın :)

cape-town-aksam-yemegi-onerileri

Adres: G12, Clock Tower, V&A Waterfront

Fiyat: 2 başlangıç, 1 salata, 2 kadeh şarap, 2 ana yemek, 1 tatlı için 610 Rand ödedik.

  1. Güney Afrika Sokak yemeğinin ilk adres: Waterfront Food Market

İrlandalı yazar George Bernard Shaw demiş ki “yemeğe duyulan aşktan daha samimi bir aşk yoktur”. Hayır, diyetteyim ama bu söz katılmadan da edemiyorum :)

cape-town-juice

Ben sokak yemeklerine bayılıyorum! Ay yemem, pistir şimdi bu gibi takıntılarım hiç yok. Bu yüzden kendimi bu lezzetten alıkoymamak için seyahatlerimde mutlaka sokak yemeği yiyorum. Cape Town’daki Waterfront Food Market ise sokak yemeği konusunda aşırı iyi. Burası dünyanın birçok mutfağına ev sahipliği yapan kapalı bir yemek pazarı. İçeride balık dükkânları, et dükkânları, Meksika yemekleri, çin mantıları, kahveciler, dondurmacılar, kurabiyeciler yok yok.

waterfront-food-market

Tatsan iyi olur:

  • Africa’s Best Food: Timsah, zebra, düğmeli Afrika domuzu ve deve kuşu etinden yaptıkları karışık bir şiş var. Izgara pişiriyorlar ve yanına yine geleneksel Afrika mutfağından barbunya ve lahanalı yan yemek koyuyorlar. Eğer hepsini bir kere de tatmak isterseniz işte size süper bir fırsat. Ben en çok zebra etini ve deve kuşu etini sevdim. Timsah eti, tavuk eti gibi. Düğmeli Afrika domuzu eti ise normal dana eti gibi.

zebra-eti

  • Lamb Fold Over: Et severleri buraya alalım. Cape Town’da yiyebileceğiniz en iyi sokak yemeği lezzeti burada. Kuzu etinin yavaş yavaş pişirilerek hazırlandığı- bizdeki tandır gibi- daha sonra kendi açtıkları ve o an pişirdikleri lavaşa avokado, badem, soğan, domates, cheddar peyniri eklenerek yapılan bir dürüm. Ef-sa-ne!
  • Yokos: Önünden geçerken hepsini yemek isteyeceğiniz yoğurtlar burada :) Yokos, kendi yoğurdunu kendisi üretiyor. Yoğurt üzerine koyacağınız binbir çeşit meyve ve fındık, fıstık var. Biz tatlı niyetine yedik, çok sevdik.

cape-town-homemade-yogurt

  • Buble Tea Company: Daha önce hiçbir yerde görmediğim şey buble tea. Soğuk çay gibi düşünün ama meyveden yapılıyor. İçinde küçük küçük toplar var. O topların için seçtiğiniz meyvenin aroması ile dolu. Sıcak Cape Town seyahatinin olmazsa olmazı. Bence çocuklar da bayılır buna :) Mangolu süperdi.

Bilsen iyi olur: Mayıs- Ekim ayları arasında 10.00-18.00 saatlerinde, Kasım-Aralık ayları arasında 10.00-19.00 saatlerinde açık. Resmi tatiller haricinde her gün açık. Yemeğinizi alıp bahçesinde yiyebilirsiniz. Kredi kartının geçmediği yerler var, yanınızda nakit para olursa iyi olur.

Adres: Nobel Square, V&A Waterfront

  1. Camps Bay plajı kıyısındaki en güzel restoranlardan biri: Zenzero Restaurant & Wine Bar

Zenzero Restaurant ile ilgili önerilerimi okumadan önce bu restoranda geçen bir anım var, onu okumalısınız.

İnanılmaz şık bir restoran. Harika yemekler, güler yüzlü garsonlar ve muhteşem anlar. Camps Bay harika restoranlarla dolu bir yer ama en en iyilerinden biri de Zenzero Restaurant & Wine Bar.

cape-town-restoran

Güney Afrikalılar’ın gün batarken yaptığı iki şey var; ya şarap alıp Masa Dağı’na çıkmak ya da şarap alıp plaja inip gün batımını izlemek. Camps Bay bu plajların başında geliyor. Biz de gün batımını izlemek için Camps Bay’e gidip akşam yemeğimizi Zenzero’da yemiştik.

Tatsan iyi olur:

  • “Baby Squid” (Kalamar)
  • “Prawn & Asparagus Risotto” (Karides ve kuşkonmazlı risotto)
  • “Chargrilled Lamb Chops” (Kuzu eti)
  • Tatlı olarak: “Vanilyalı Panacotta”
  • Şarap olarak tatlının yanına söylenen “dessert wine” listesinden herhangi bir şarap

zenzero-restaurant

Bilsen iyi olur: Her gün sabah 11.00’den gece 11.00’e kadar açık. Rezervasyonsuz gitmeyin yer bulmanız mümkün değil.

Adres: Shop 2A, The Promenade, Victoria Road, Camps Bay

  1. Seyahat sever şef Peter Tempelhoff ve Restoran İşletmecisi Patrick Symington isimli iki arkadaşın açtığı restoran: Mondiall Kitchen Bar

Sabah helikopter turu için geldiğimiz Waterfront’ta kahvaltı yapmak için bir yer ararken bulduk Mondiall Kitchen Bar’ı. Kapının önünden geçerken barda arkası dönül bardak rafını düzelten iki garsonun dünya haritalı yeleklerini görmemem mümkün değildi. Hayran hayran içeri doğru yürüdüm ve yeleklerinin muhteşem olduğunu, seyahat etmeyi çok sevdiği söyleyip sırtımdaki dünya haritasını ve dünya harita baskılı çantamı gösterdim. İkisi de şoka girdi :) Biri yeleği sana vermeyi çok isterdim ama patron bu fikre ne der bilemiyorum dedi :)

wanderlust

Konu patrondan açılınca sohbet ettik ve dünya harita baskılı yelek fikrinin patronlarının fikri olduğunu öğrendim. Zaten restoranın adı Mondiall “dünyanın her tarafı” demekmiş.

masa-dagi

Gittiğimiz saatte henüz açılmadıklarından kahvaltı yapamadık ama çok nazik bir şekilde bize kahve içebileceğimizi söylediler. Sabah kahvesi için daha güzel bir yer olamazdı!

mondial

Daha önce hayatımda bu kadar iyi dekore edilen başka bir restoran gördüğümü sanmıyorum. İster brunch, ister öğle yemeği, ister akşam yemeği için tercih edebilirsiniz.

restoran-ic-tasarimi

cape-town-restoranlari-listesi

Bilsen iyi olur: Her gün sabah 10.00 akşam 10.00 saatleri arasında açık. Rezervasyonsuz yer bulmak pek mümkün değil.

mondial-sabah-kahvesi

Adres: Alfred Mall, V&A Waterfront, Cape Town

  1. Şehrin en trendy hem hızlı hem de lezzetli yemek yeme noktası: Tiger’s Milk Restaurant & Bar

Long Street üzerinde bulunan en iyi restoranlardan biri Tiger’s Milk. Pizza, hamburger ve bira konusunda oldukça iddialı. Barın içinde taş fırın var ve pizzalar taş fırında pişiriliyor. Hamburgerin içinde kullandıkları et inanılmaz lezzetli. Kendi ürettikleri Tiger’s Milk bira ise tam benim sevdiğim gibi sert değil içimi kolay.

cape-town-yeme

Hızlı bir öğle yemeği ya da akşam eve gitmeden bir şeyler içmek için harika bir seçenek. İç tasarımı, servisi, lezzeti her zaman olduğu gibi olağanüstü.

en-lezzetli-pizza-tarifi

Bilsen iyi olur: Pazartesi’den Cumartesi’ye öğlen 11.00’den gece 2.00’ye kadar açık.

cape-town-tiger-milk

Adres: 44 Long St, Cape Town City Centre

Fiyat: 2 pizza, 1 mojito, 1 bira için 300 Rand ödedik.

  1. Cape Town’un en iyi et restoranlarından biri: HQ Meet Restaurant

Afrika mutfağında etin yeri ayrıdır. Et konusunda bu kadar iyi olduklarından hafta sonu aktivitelerinin büyük bir kısmını Braai dedikleri ateş üzerinde et pişirme oluşturuyor. Aslında bizim mangalın aynısı. Arkadaş partilerinin sonu da Braai ile bitiyor. Dolayısıyla şehirde çok sayıda et restoranı var ama ben sizi biraz daha farklı bir et restoranı ile tanıştıracağım.

cape-town-et-restoranlari

Bir restoran düşünün yan yana uzayıp giden masalarla dolu. Masaların hemen arkasında uzun bir ızgara ve kızartıcılar var. Bu restoranda sadece tek bir et çeşidi olan biftek var, Cafe de Paris sosla servis ediliyor yanında da patates kızartması. Fakat öncesinde bir salata geliyor ve bir garson belli aralıklarla masaları gezip ekstra patates kızartması ve sos isteyip istemediğini soruyor.

cape-town-tatli

Bilsen iyi olur: Pazartesi-Perşembe günleri arasında öğlen 12.00 gece 12.00, Cuma- Cumartesi günleri arasında öğlen 12.00 gece 1.00 saatleri arasında açık. Pazar günü kapalı. Rezervasyonsuz gitmeyin, yer bulmanız mümkün değil. Akşamları canlı Jazz müziği var.

Adres: 100 Shortmarket St, Cape Town

Fiyat: 2 steak, chips, salad menü, 2 şarap, 1 tatlı için 540 Rand ödedik.

  1. Şehirdeki en salaş balıkçı ve etçi: The Outspan Restaurant

Cape Town’un Kalk Bay bölgesinde yer alan bu salaş balık ve et restoranı lezzet ve fiyat olarak inanılmaz iyi. Fakat inanılmaz salaş. Yani hemen yanınızda yanan ateşte pişiyor etler :) Fakat hem çok ucuz hem de inanılmaz lezzetli. Ben salaş yerleri de severim derseniz bence mutlaka burada yemelisiniz. Masa ve sandalyeler plastik şimdiden söyleyeyim :)

Tatsan iyi olur:

  • T-Bone steak, kalamar, karides, bonfile

Bilsen iyi olur: Açılı ve kapanış saatlerini bilmiyorum ama biz mekandan ayrıldığımızda akşam saat 9.30’du ve hala açıktı. Rezervasyona gerek yok ama gidince masa bulacaksınız diye bir şey de yok zira biz 10 dakika kadar bir masanın kalkmasını bekledik. Porsiyonlar çok büyük. Şarapları da lezzetli.

Adres: Corner Clairvaux Road and M4, Kalk Bay

Fiyat: 1 T-bone steak, 1 karides, 1 şişe su, 2 kadeh şarap için 323 Rand ödedik.

  1. Şehrin en otantik, en egzotik restoranı: Kloof House

Önünden geçerken içeriye doğru baktığınız andan itibaren Kloof House’a bayılacaksınız. Cape Town’a gidip Kloof House’ta bir şeyler yemeden, içmeden dönerseniz evet, çok şey kaçırırsınız.

cape-town-restoranlari-cok-guzel

Harika bir bahçesi var. Adınız bilmediğim onca bitki ve ağaç. Aşırı renkli. Pembeler, morlar, yeşiller. Dekorasyon çok otantik. Hint rüzgarları esiyor adeta. Garsonlar inanılmaz tatlı. Yanınıza gelip, yeni yıl akşamınız nasıl geçti diye sorup sohbet ediyorlar. Onlar da çok egzotik giyinimli. Yemekler ise aşırı lezzetli. Her anlamda muhteşem bir yer.

cape-town-yemekleri

Tatsan iyi olur:

  • Pan fried baby Patagonian calamari, aioli & harissa”
  • “Grass fed aged beef fillet steak tartare with all the trimmings”
  • “Bouillabaisse, linefish, salmon, prawns, calamari, mussels, clams & baguette & aioli”
  • Tatlı olarak: “lemon meringue layered gateau”

kloof-house

Bilsen iyi olur: Pazartesi günü akşam 17.00’den gece yarısına, Salı günü ile Cuma günü arası öğlen 12.00’den gece yarısına, Cumartesi ve Pazar günleri sabah 10.00’dan gece yarısına kadar açık. Mutfak gece 11.00’e kadar açık. Rezervasyon yaptırmanızda fayda var. Öğlen yemeği için rezervasyona gerek yok. Pazar günleri öğlen saat 1.00’den itibaren canlı jazz müziği var.

kloff-house-restaurant

Adres: 30 Kloof Street, Gardens

Fiyat: 2 ana yemek, 1 şişe su, 2 kadeh şarap, 1 tatlı 500 Rand

Bonus: Lekker, Kalk Bay

Lekker, Afrika dilinde bir şey çok lezzetli olduğunda söylenen bir kelime. İngilizce’deki “yummmy” gibi ya da Türkçe’deki “ımmmmmmm” gibi.

Önünden geçerken vitrinde gördüğümüz tatlılar o kadar can alıcı görünüyordu ki hiç aç olmadığımız halde içeri girip harika cheesecakelerinden söyledik ve tek kelime ile ba-yıl-dık!

lekker

Adres: 106 Main Road, Kalky Bay

Güney Afrika Yeme-İçe Sektörü İle İlgili Bilmen Gerekenler:

  • Porsiyonlar çok doyurucu. Hatta büyük.
  • Fiyatlar Türkiye’ye göre çok ucuz.
  • Yemekler şeflerin elinden çıkıyor.
  • En az %10 bahşiş vermeden mekanı terk etmeyin.
  • Çoğu yerde kredi kartı ile ödeme yapabilirsiniz.
  • Hesabı isterken size bir kalem getirecekler ve fişe bahşiş oranı yazın lütfen. Bahşişi de kredi kartı ile bırakabilirsiniz.
  • Garsonlar çok güler yüzlü. Çoğu ile sohbet ettik.
  • Servis harika.
  • Yemekler muhteşem
  • Cape Town’da yemek yiyeceğiniz yeri 2 gün önceden seçip rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. İnanın 1 gün önceden bile her yer dolu.
  • Yemek konusunda çok çok çok iyiler.
  • Sunumları inanılmaz iyi. Bir süre izleyip ondan sonra yedim.
  • Bu yazıyı yazarken Cape Town’a gitme isteğim iki katına çıktı.

Dünya benim evim’den sevgiler

Dünya benim evim’i facebooktan, instagramdan ve twitterdan takip edebilirsiniz.

Hayatta Hiçbir Şey Tesadüf Değildir yazım için tıklayınız.

Barnard, Rosie ve Kızları yazım için tıklayınız.

Neden Güney Afrika yazım için tıklayınız.

Güney Afrika Konaklama Rehberi yazım için tıklayınız.

Bir Elbisenin Hikayesi yazım için tıklayınız.

Bunları da okumak isteyebilirsin

Bu konuda söyleyecek bir şeylerin olmalı

E-posta adresin yayımlanmayacak.