İtalya’ya Gitmeden Önce Bilmeniz Gereken 10 Şey
Seyahat etmekten en çok keyif aldığım ülke İtalya. Bunun birçok sebebi var tabii ki. Bi’ kere insanlar çok yardımsever ve güleryüzlü, mevsim Akdeniz iklimi, hangi şehrine gidersem gideyim karşılaştığım mimari hep çok büyüleyici, yemekleri öylesine lezzetli ki birkaç günlük seyahatten bile hep kilo alarak döndüm, para birimi euro olmasına rağmen ekonomik bir seyahat imkanı da var, antik çağlardan başlayıp günümüze kadar ulaşan başdöndürücü tarihiyle ve kültürel anlamda sunduğu güzelliklerle İtalya beni hiç hayal kırıklığına uğratmadı.
Bu zamana kadar İtalya’nın birçok farklı bölgesine gittim ve Roma, Venedik, Floransa gibi ikonik şehirlerinin yanısıra Sirmione Kasabası, Pienza Köyü, San Gimignano gibi kasaba ve köylerini de gördüm ve İtalya’ya gitmeden önce bilseniz iyi olur diyeceğim 10 maddeyi çıkarma hakkına sahip olduğumu düşündüm :)
Keşke bunları İtalya’ya gitmeden önce birileri de benimle paylaşsaydı demekten kendimi alamayarak yazıya başlıyorum :)
- İtalyan mutfağı ile ilgili bildiğiniz her şeyi unutun!
Bolonez soslu makarna, tiramisu, margherita pizza, Milanese risotto gibi ilk akla gelen İtalyan lezzetleri İtalya’nın neresine giderseniz gidin menüde bulacağınızı düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. İtalyan mutfağının en olmazsa olmazı taze malzemeler, zaten bu mutfaktan çıkan lezzetlerin parmak ısırtan cinsten olmasının sebebi de bence taze malzeme kullanımı. Bu yüzden mozzarella peynirini her gittiğiniz yerde yerseniz “bu muymuş öve öve bitiremedikleri mozzarella peyniri, bizim ezine peyniri buna bin basar” diyebilirsiniz, demeyin :)
İtalya’ya gitmeden önce hangi bölgeye gideceğinize bakın ve gideceğiniz bölgeye has İtalyan lezzetlerini tadın. Örneğin Venedik şehrinin bulunduğu Venato bölgesi porçini mantarlı, kuşkonmazlı ve kurbağa bacaklı risottosu ve tiramisusu ile ünlü. Bolonya şehrinin bulunduğu Emilia- Romagna bölgesi parmesan peyniri, bolonez soslu tagliatelle ve balzamik sosu ile ünlü. Napoli ve Amalfi kasabaları gibi yerleri ile ünlü Campania bölgesi mozzarella di bufala, neapolitan pizzası ve sfogliatella tatlısı ile ünlü.
İtalya’nın 20 bölgeden oluştuğunu da göz önünde bulundurursak bu örnekleri çoğaltabiliriz. Hayal kırıklığı yaşamamak için İtalyan mutfağı ile ilgili bildiğiniz her şeyi unutun ve seyahate çıkmadan gideceğiniz bölgenin yemeklerini araştırın.
- İşten ve para kazanmaktan daha önemli şeyler de var; Riposo!
İspanya’da ve Yunanistan’da siesta olarak karşımıza çıkan gün ortası uykusunun İtalya’daki adı riposo. İtalya seyahatinizde riposo saatlerinizi bilmezseniz gittiğiniz yer size hayalet şehir etkisi yaratabilir çünkü riposo saatinde hemen hemen tüm restoran ve mağazalar kapalı oluyor ve şehrin en ünlü meydanları bile birden boşalıyor. İtalya’ya gitmeden önce özellikle yemek yemek istediğiniz o restoranın kapısına vardığınızda kapalı olduğunu görüp hayal kırıklığı yaşamak istemiyorsanız İtalya’da riposo saati öğlen 1 ve 4 arası. İtalyanlar 1 ve 4 arasında aileleri ile birlikte yemek yiyor, zaman geçiriyor ve uyuyor. Diyebilirsiniz ki ben zaten birkaç gün için o şehirdeyim, bu riposo da nereden çıktı ama farklı kültürleri tanımak tam olarak bu değil mi? :)
- Ne Starbucks var ne de 3. dalga kahveciler ama yine de dünyanın en lezzetli kahveleri İtalya’da!
İtalyanlar seyahatten döndüğü zaman “tatil nasıldı” sorusu yerine “kahve nasıldı” sorusunu duyarlar. Sanıyorum sadece bu sorudan bile kahvenin İtalyanlar için ne kadar önemli olduğunu anlayabiliriz. İtalya’da öyle uzun uzun oturup kahvenizi içebileceğiniz cafeler yok hatta İtalya’da Starbucks bile yok çünkü İtalyanlar kahveyi barda ayaküstü bir çırpıda içerler. Elbette oturarak da kahve içebilirsiniz ama barda bir kahve içmenin ücreti en fazla 1 euro iken, eğer oturarak içerseniz 2 euro oluyor . Öyle küçük grande, venti gibi boy kavramı yok. Hani bizde hadi sohbet edelim anlamında kullandığımız “bi kahve içelim” var ya İtalya’da o da yok. Çünkü İtalyanlar kahveyi uzun uzun sohbet etmek için değil, adeta günlük bir doz ilaç gibi içiyorlar :). İtalya’da espresso siparişi verirken”un caffe” demeniz yeterli çünkü İtalyanlar için kahve zaten espresso :) Zaten espresso makinasını icat eden kişi de bir İtalyan :)
İtalya’da kahve yanında bir bardak su ile servis edilir ve İtalyanlar kahveyi içmeden önce ağızlarını temizlesin diye su içerler. İtalyanların kahve içme kültürünü yakından deneyimlemek isterseniz kendinizi bi kahve barına atın ve İtalyanların sesli konuşmaları arasında dünyanın en lezzetli kahvelerinden birini içmenin keyfini yaşayın.
- İtalyanların kalbini kazanmak için 3 kelime bilmeniz yeterli: “Ciao,” “Grazie,” ve “Prego”
İtalyanlar inanılmaz kibar ve yardımsever insanlar fakat aranızda tatlı bir iletişim olmasını istiyorsanız şu 3 kelimeyi öğrenin; Ciao- merhaba, grazie- teşekkürler ve prego-bu kelimenin tamam, buyrun, harika, iyi, uygun gibi birçok anlamı var :) Bu basit 3 kelime inanın seyahatinizi daha anlamlı kılacak. O yüzden güleryüzünüze bu 3 büyülü kelimeyi de ekleyip öyle çıkın İtalya seyahatine :)
- İtalya’da nakit para mı kredi kartı mı?
Biz seyahat ederken genellikle kredi kartı kullanıyoruz ve yanımızda çok az miktarda nakit para götürüyoruz. Fakat bu durum tabii ki gittiğimiz yere göre değişiyor. Mesela nakit para İtalya’da adeta bir kral! Özellikle restoranlarda kredi kartı kullanımı yok. Aslında varsa bile bu durumdan hiç hoşlanmıyorlar. Roma, Venedik, Milano gibi büyük şehirlerde çok sorun olmamakla birlikte Toskana bölgesinin kasabalarında ya da Amalfi Kıyılarında kredi kartı geçen yer sayısı çok çok az. Bu yüzden yanınızda mutlaka nakit para ile İtalya’ya gidin.
- İtalya’ya gidip “aperitivo” yapmadan dönmeyin!
Aperitivo akşam 6 ile 8.30 arasında İtalya’daki hemen hemen her barda sizi bekleyen bir gelenek. Lezzetli atıştırmalıklarla dolu bir açık büfede istediğiniz kadar yiyebildiğinizi ve sadece içecek ücreti ödediğinizi düşünün. Bence İtalya tatilini ekonomik hale getirmek isteyenlerin aperitivoyu mutlaka denemeli. Çünkü o kadar çok çeşit var ki akşam yemeğini es geçebilirsiniz :)
- Aracınızı park ettiğiniz yere dikkat!
Eğer İtalya’da road trip yapmak gibi bir hayaliniz varsa ki -İtalya road trip için inanılmaz güzel bir ülke-aracınızı nereye park edeceğinizi bilmeniz gerekiyor aksi takdirde yüklü bir ceza ile karşılaşabilir hatta geri döndüğünüzde aracınızı yerinde görmeyebilirsiniz. Bu yüzden park yerlerindeki renklerin ne anlama geldiğini hemen sizinle paylaşıyor ve sizi bu dertten de kurtarıyorum.
Mavi renkli park yeri ücretli yani park ettiğiniz yerde bir de ödeme makinası olacak. Kalacağınız saat kadar ödeme yapıp, fişi aracın ön camına koyun. Bir de kiraladığınız aracın ön camında bir saat olacak. İtalyanlar buna “disco orario” diyor. O saati de geleceğiniz zamana göre ayarlayın.
Beyaz renkli park yeri ücretsiz fakat limitli bir zaman diliminde olabilir. Bunun için etrafınızdaki tabelalara mutlaka bakın ve geleceğiniz saati aracın ön camındaki saat ile belirtmeyi unutmayın.
Eğer hiçbir çizgi yok ise orası ücretsiz park alanıdır. Fakat dediğim gibi etrafta bi tabela var mı, ne yazıyor mutlaka bakın.
Son olarak en tehlikelisi ZTL zones yazılı tabelalara dikkat! Bu o bölgeye araçla girişin yasak olduğu anlamına geliyor. Fakat eğer oteliniz veya kalacak yeriniz bu bölgelerdeyse gitmeden otelinizle park yeri konusunda mutlaka yazışın.
- Otobüs, tren, vapur biletini mutlaka önceden alın!
Bazı Avrupa ülkelerinde toplu taşıma biletlerini şoförden alabiliyorsunuz fakat İtalya’da toplu taşıma biletleri içeride satılmıyor. Biletleri tobacco shop’lardan satın alabilirsiniz ya da bazı şehirlerde bilet gişelerinden fakat nasıl olsa içeriden alırım diye düşünmeyin. Eğer kontrole denk gelirseniz boşuna paranızdan olmayın. Eğer Pazar günü toplu taşıma kullanacaksanız tavsiyem biletinizi önceden almanız çünkü Pazar günü açık tobacco shop bulmak hiç de kolay değil.
- Oturduğunuz restoranda hesap istediniz ve fişte “coperto” diye bir şey yazıyor, o da ne?
İtalya’da coperto diye bir şey var ve bu oturduğunuz restoranda sizden bir şey yemeseniz de içmeseniz de alınıyor. Aslında bizim küver gibi. Kişi başı 1,5 euro ile 2 euro arasında bir şey geliyor. Hesap geldiğinde bu da nerden çıktı demeyin :)
- Gerçek gelato mu yoksa boyalı gelato mu?
Dünyanın en lezzetli dondurmaları tabii ki İtalya’da fakat sanmayın ki İtalya’daki tüm gelatocular harika dondurmalar satıyor. Dondurma ile ilgili hayal kırıklığı yaşamanıza izin veremem. Peki, gerçek gelato ile boyalı gelato arasındaki farkı nasıl anlayacaksınız? Çok basit, renklerinden :) O rengarenk dondurmalar kalbinizi yerinden oynatabilir ama kanmayın. Çünkü gerçek gelato tam olarak meyvenin renginde iken boya katılarak yapılanlar yapay ve parlak renkli oluyor. Örneğin naneli dondurmanın rengi çok açık yeşil ya da beyazımsı bir renk olmalı parlak fosforlu bir yeşil değil :)
Umarım bilgiler işinize yarar.
Dünya benim evim’i facebooktan, instagramdan ve twitterdan takip edebilirsiniz.
Güney İtalya Gezi Rehberi yazısı için tıklayınız.
Napoli: Bohem sokaklar, sıcakkanlı italyanlar ve dünyanın en lezzetli pizzaları yazısı için tıklayınız.
Sokaklarından limon kokusu yükselen şehir: Sorrento yazısı için tıklayınız.
Sevgiler
coperto kuver anlaminda degil aslinda, masa ucreti denebilir. yani ancak oturursan coperto oduyorsun, espresso’nun ayakta 1 euro, oturarak 2 euro olmasinin da sebebi bu… :)