Küllerinden Doğan Şehir: Varşova

2015 yılının Eylül ayında gerçekleştirdiğimiz Polonya seyahatimizin yazılarını seyahat etmekten ve üzerinden çok zaman geçtiği için yazmamıştım. Açıkçası yazmayı da düşünmüyordum fakat sonra kalbim elvermedi. İşte Polonya yazıları ile karşınızdayım :)

Biz Polonya’da Varşova, Wroclaw, Krakow ve Auschwitz olmak üzere 4 şehir gördük ve bu seyahatimize 5 gün ayırdık.

Varşova’ya nasıl gidilir?

Varşova’ya Ukrayna Havayolları ile gittik. İlk kez Ukrayna Havayolları ile uçtuk ve ilk kez aktarmalı uçuş deneyimi kazandık. Hiçbir sorun yaşamadık. Uçak biletini yanlış hatırlamıyorsam 300 liraya almıştık. Diğer şehirlere geçişi ise trenle yaptık. Polonya, AB’ye girdikten sonra demiryolu ulaşım araçalrında bir yenilik olmuş. Dolayısıyla trenler yeni ve mis gibiydi.

Varşova’da konaklama nerede yapılır?

Biz Varşova’da Lazienki Park’ın yakınlarında Airbnb’den bulduğumuz çok tatlı bir evde kaldık. Şehir merkezine 15-20 dakika yürüme mesafesindeydi. Lokasyonundan da evden de çok memnun kaldık. Kaldığımız evin airbnb linki için tıklayınız.

IMG_2108

IMG_2109

Srodmiescie bölgesi ise daha merkezi bir yerde konaklama yapmak isteyen kişiler için tercih edilebilir.

Bu bölgede çok sayıda otel, hostel ve B&B bulunmakta.

Polonya’nın para birimi nedir?

Polonya bir AB ülkesi olmasına rağmen para birimi olarak euro’yu kullanmamaktadır. Polonya’nın resmi para birimi Zloty’dir. 1 lira 1.33 Zloty.

Polonya’ya giderken Euro ile gidip orada old town’da bulunan döviz bürolarında bozdurabilirsiniz. Havaalanlarındaki döviz büroları çok daha düşük kur oranı uyguluyor.

İkinci dünya savaşının yerle bir ettiği şehir: Varşova

1939 yılında Almanya’nın Polonya’yı istila etmesi ile başlayan süreç Polonya’daki birçok şehirle birlikte Varşova’nın da yerle bir olmasına sebep oluyor. Almanlar önce Varşova’yı bombalıyor. O zamanlar nüfusun yaklaşık 1/3’ü Yahudilerden oluşuyor ve 1940 yılında bu bölgede yaşayan Yahudiler, Almanlar tarafından gettolara sürülüyor. Evlerinden sürülen Yahudiler bu yoksul kenar mahallelerde birlikte yaşamaya başlıyorlar ama yaklaşık 380,000 kişiden bahsediyoruz. Küçük bir bölgeye sıkıştırıldıkları için 2-3 aile birlikte yaşamaya mecbur bırakılıyor. 1942 yılında ise gettolardan toplama kamplarına sürülüyorlar. 1943 yılında gettolarda kalan az sayıdaki Yahudi bu duruma tepki vermek adına ayaklanmaya başlıyor ama güçlü Alman ordusu karşısında çok da ayakta kalamıyorlar.

1944 yılında ise Varşovalılar ayaklanıyor fakat Nazilerin bölgeye destek istemesi ile Almanlar egemenliğini aynı canilikle devam ettiriyor. 1945 yılında Rusların Varşova’yı ele geçirene kadar Almanların yerle bir ettiği bu şehir kendini yavaş yavaş yenileyerek şuanki halini alıyor.

IMG_2415

İkinci dünya savaşında en çok zararı Varşova görüyor. Küllerinden doğduğu için Varşova’ya Anka Kuşu benzetmesi de yapılıyor.

Toplama kamplarına yollanan Yahudiler’e yapılan insanlık dışı işkenceyi bu yazı serisinin son yazısı Auschwitz’de anlatacağım.

2014 nüfus sayımına göre Varşova’nın nüfusunun %35.7’si Yahudi.

Varşova’da gezilecek yerler listesi

Lazienki Park

Şehir merkezinde bulunan ve 76 hektarlık alana yayılan Lazienki Parkı Varşova’nın en büyük parkı olma özelliği taşıyor. Aslında bakmayın adının park olduğuna Barok mimarisinde tasarlanan The Royal Palace, Belweder Palace ve The Palace On The Isle de Lazienki Park’ın içinde yer alıyor.

Lazienki Parkı, The Royal Garden, Romantic Garden ve Modernist Garden olmak üzere 3 bahçeden oluşuyor. Parkın içinde çok sayıda irili ufaklı göl var. Eğer yazın gittiyseniz sandal kiralayıp parkın keyfini çıkarabilirsiniz. Parkta çok sayıda sincap ve birbirinden renkli kuş var.

IMG_2114

IMG_2121

IMG_2129

IMG_2155

IMG_2158

Lazienki Park’ta her yaştan insan var. Ders çalışan üniversite öğrencileri de burada, köpeği ile yürüyüşe çıkan da, bastonu ile gezen 90’lık teyzeler, amcalar da. Varşova’da ilk gördüğümüz yerlerden biri Lazienki Park olunca şehre dair beklentimiz oldukça yükseldi.

Ünlü besteci Chopin’in, Modernist Garden’daki heykelini görmeden, göl kenarında uzanıp doğa ile kucaklaşmadan, barok stilindeki sarayların mimarisi ile büyülenmeden bu parkı terketme!

IMG_2161

IMG_2165

IMG_2166

IMG_2168

IMG_2171

IMG_2173

IMG_2174

Bilsen iyi olur: Parka giriş ücretsiz fakat sarayları gezmek isterseniz hepsinin farklı bir giriş ücreti var. İnternet sitesinden detaylara bakabilirsiniz.

Bir de yaz mevsiminde (15 Mayıs-25 Eylül) dünyaca ünlü besteciler tarafından hergün öğlen saat 12:00’de Chopin Konserleri veriliyor. Üstelik ücretsiz!

IMG_2178

IMG_2189

IMG_2192

IMG_2210

IMG_2221

Trzech Krzyzy Square

Royal route üzerinde bulunan Trzech Krzyzy Meydanı Varşova’daki en önemli meydanlardan biri. Şimdilerde ünlü moda markalarının bulunduğu bu meydan 1944 yılındaki Varşova Ayaklanmasında çok büyük hasarlar almış ve yeniden yapılmıştır. Varşova Borsasının da bulunduğu Trzech Krzyzy Meydanı, Varşova seyahatinizde göreceğiniz yerlerden biri.

IMG_2239

IMG_2240

Ulica Nowy Swiat

İngilizcesi New World Street olan Ulica Nowy Swiat caddesi Varşova’nın ilk yerleşim yerlerinden biri. İkinci Dünya Savaşında kelimenin tam anlamıyla yok edilen bu bölge bir daha asla eski haline dönüştürülememiş. Savaştan önce Art Nouveau mimarisine sahip yapıları yeniden aynı stilde yapmak mümkün olmadığı için Neo-Klasik stilde inşaa etmişler. Şimdilerde birçok mağazanın, restoranın, cafenin ve barın bulunduğu bu cadde Varşova seyahatinizde bolca vakit geçireceğiniz yerlerden biri.

IMG_2245

IMG_2247

IMG_2293

Krakowskie Przedmiescie Street

15. yüzyılda ticaret yolu olarak inşaa edilen Krakowskie Przedmiescie caddesi Varşova’nın en önemli caddelerinden biri. Üzerinde Royal Castle, Varşova Üniversitesi ve Polish Academy of Science gibi önemli tarihi yapıları bulunuyor. Aynı zamanda Barok ve Klasik tarzda mimaride inşaa edilmiş birçok kilise de yine bu cadde üzerinde.

IMG_2248

Zamkowy (Castle) Square

Royal Castle’in hemen önünde bulunan Castle Square yani Kale Meydanı Varşova’nın en önemli meydanı. Üçgen yapıda bir plan üzerine kurulan meydan Polon tarihinin en acı tarihi olaylarına şahitlik etmiş. Naziler tarafından bombalanarak yok edilen meydan şimdilerde rengarenk binalarla sıralı ve turistler için oldukça popüler noktalardan biri. Polonların ise en önemli buluşma noktalarından biri. Meydanda bulunan Kral Sigismund Heykelinin merdivenlerinde oturup günlük hayatı gözlemleyebilir, yorulan ayaklarınızı dinlendirebilirsiniz :)

IMG_2249

IMG_2287

IMG_2291

IMG_2294

IMG_2301

IMG_2298

Tower of St. Anne’s Church

Defalarca yokedilen ve defalarca farklı mimaride yeniden yapılan St. Anne’s Church Varşova’daki önemli dini merkezlerden biri. Benim ilgimi kiliseden daha çok hemen yanındaki kulesi çekti. Varşova’nın renklerini bir de kuşbakışı izlemek isterseniz ki bence kaçırmayın bu kuleye çıkın. Üstelik giriş ücreti sadece 5 Zloty. Kulenin dik merdivenlerini tırmandıktan sonraki manzara çok güzel. Bu manzaranın tadını mutlaka çıkarın.

IMG_2364

IMG_2384

The Old Town Market Square

Varşova’nın kalbi eski meydanda atıyor. Aslında bakmayın eski meydan dediğime diğer birçok yer gibi bu meydan da Nazi Almanyası tarafından bombalanarak yok edilen yerlerden biri. Adı eski meydan olup geçmişi sadece 50 yıl. Normalde restoranlar meydanların çevresinde olurken, Varşova’daki eski meydanda restoranların meydanın hemen ortasında yer alıyor. Etrafı rengarenk binalarla kaplı bu meydan en çok severek vakit geçirdiğim yer oldu.

IMG_2321

IMG_2316

IMG_2323

IMG_2327

IMG_2329

IMG_2346

Yıl boyunca çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapan eski meydan en çok ziyaretçiyi Christmas Market kurulduğu zaman alıyor.

New Town

14.yüzyılın sonlarında Varşova’dan bağımsız bir bölge olarak inşaa edilen New Town diğer yerlerde de olduğu gibi İkinci Dünya Savaşında Naziler tarafından bombalanarak yok edilmiştir. Varşova Ayaklanması sırasında ayakta kalabilen birkaç tarihi yapı hastane ve sığınak olarak kullanılıyor. 1954 yılında yeniden inşaa edilen New Town’nun en keyifli yerlerinden biri Freta Street. Çok sayıda tarihi yapıya ve kiliseye ev sahipliği yapan New Town bölgesi Varşova seyahatinizde mutlaka görmeniz gereken yerlerden biri.

IMG_2304

IMG_2309

IMG_2312

IMG_2331

IMG_2336

IMG_2338

Saxon Garden

Başlangıçta Barok-Fransız stilinde inşaa edilen park 19. Yüzyılda Romantik İngiliz stilinde bir dönüşüm yaşıyor. Fransa’daki Versay Sarayından esinlenerek inşaa edilen Saxon Garden içerisinde çok sayıda Barok stilinde heykel de bulunmaktadır. Kocaman ağaçlarla kaplı Saxon Garden’a gitmeden dönmeyin.

IMG_2407

IMG_2357

IMG_2356

IMG_2350

Varşova’da Yeme İçme

Birçok ülkenin mutfağı gibi Polonya mutfağıda tarih boyunca çok çeşitli mutfakların etkisi altında kalmış. Polonya’da Doğu Avrupa ülkelerinin mutfaklarından birçok yemek bulabileceğiniz gibi Yahudi mutfağından da yemekler tadabilirsiniz. Polonya mutfağının iki ana malzemesi patates ve lahana.

Menüde en çok göreceğiniz yemeklerin başında Pierogi geliyor. Mantı gibi düşünebilirsiniz. Pieroginin her türlüsünü yapıyorlar. Patatesli, lahanalı, pancarlı, etli, kıymalı, sebzeli… Uszka isimli diğer yemeğide pancar suyunda Pierogi :) Yani aslında bence aynı şey sadece çorba hali :)

Öğle yemeği için restoran önerisi: Krystian’s Kitchen

Geleneksel Polon yemeğini akşama saklayıp lezzetli bir öğle yemeğini şık bir restoranda yemek isterseniz Krystian’s Kitchen harika bir restoran.

IMG_2233

Akşam yemeği için restoran önerisi: Folk Gospoda

Varşova’nın en eski restoranlarından biri olan Folk Gospoda geleneksel Polon mutfağı konusunda karşınıza gelecek ilk yer. Çok zengin bir menüye sahip. Geleneksel Polon yemeklerinin en taze ve en kaliteli malzemelerle hazırlandığı bu restoran aynı zamanda kendi birasını da yapıyor. Garsonların geleneksel Polon kıyafeti ile servis yaptığı Folk Gospoda’dan biz çok memnun kaldık. Gitmeden önce rezervasyon yaptırmanız şart zira mekan büyük olmasına rağmen her daim çok kalabalık.

11229296_1013141512044138_189835451809941682_n

Bir sonraki yazım Wroclaw

Polonya’nın en renkli şehri Wroclow yazısı için tıklayınız.

Dünya benim evim’den sevgiler

Dünya benim evim’i facebooktan, instagramdan ve twitterdan takip edebilirsiniz.

Bunları da okumak isteyebilirsin
1 yorum
  1. Ayfer Yildiz diyor ki

    Öznurcuğum,

    Şu an uzaklara gittin ama tatil planlarım kafamda uçuştukça hala senin yazılarına bakıyorum öncelikle.

    Sanırım bir çılgınlık yapıp, bayramda sırt çantamla Önce Brüksel oradan da Warşova yapacağım.

    Gideceğimiz yollar çok olsun e mi?

    Uzaklara Sevgiler…

Bu konuda söyleyecek bir şeylerin olmalı

E-posta adresin yayımlanmayacak.