Pasaport Nasıl Alınır?
“Öznur ne güzel geziyorsun, keşke ben de gezsem ama daha pasaportum bile yok” mu diyorsun? İşte bu yazım senin için :) Bu kişilerden biri de benim çok yakın bir arkadaşım ve bu yazı onun için geliyor.
Türkiye Vatandaşı olarak eğer yeşil pasaportunuz yok ise seyahat edebilmek için umumi pasaporta ihtiyacınız var. Sadece kimlikle Gürcistan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet’ine giriş yapabilirsiniz. Bu iki ülkeye seyahat planlamadan önce kimliğinizde fotoğraf olduğundan emin olunuz. Kimlikle giriş yapmanın tek artısı var o da yurt dışı çıkış harç pulu satın almak zorunda olmayışınız. Bu iki ülke haricindeki ülkelere giriş yapabilmek için pasaporta ihtiyacınız var.
Seyahat etmek, yeni yerler görmek, farklı kültürleri deneyimlemek, farklı lezzetleri tatmak, şehre tepeden bakacağım diye bayırlar, tepeler tırmanmak, dünyanın her yerinden farklı insanlarla tanışmak insanın hayata bakış açısını değiştiren şeyler ve seyahat etmek herkesin hakkı. Fakat Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak seyahat etmek malesef o kadar da kolay değil. Bunun sebebi pasaport harç fiyatlarının çok yüksek olması, vize başvuru süreçlerinin son derece detaylı ve zorlu olması… Her şey maliyet. Keşke seyahat etmek sadece uçak biletini alıp gitmek kadar kolay olsaydı. Tüm bu maddi ve manevi zorluklara rağmen hayatınız boyunca unutamayacağınız anılar toplayacağınız için de son derece keyifli.
Pasaport almak istiyorum, ne yapmalıyım?
Ülkemizde devlet dairelerinde işlerin ne kadar yavaş ve sorunlu yürüdüğünü eminim hepimiz en az bir kere deneyimlemişizdir. Bu yüzden pasaporta başvuru sürecini olabildiğince anlaşılır ve kolay bir şekilde anlatmaya çalıştım. Bu yüzden bolca görselli bir yazı ortaya çıktı.
Birinci Adım
Pasaport alımının ilk adımı pasaport başvuru talebinde bulunmanız. Bunun için tık tık. İnternet sitesinde sizi aşağıdaki ekran karşılayacak. Buradan “e- pasaporta hemen başvur” butonunu tıklayalım.
Bu ekranda “yeni başvuru yapmak istiyorum” kısmına tıklayın.
“Başvurumu Türkiye’den yapacağım” kısmına tıklayın.
Eğer kimliğinizde TC kimlik numarası yazmıyorsa öncelikle kimliğinize TC numarası ekletmeniz gerekiyor aksi takdirde pasaport başvurusu yapamazsınız. Bu adımda TC kimlik numaram “var” ı tıklamalısınız ve eğer TC kimlik numaranız kimliğinizde yazılı ise “evet yazılı” kısmını tıklayınız.
TC kimlik bilgilerinizi sisteme girdikten sonra sıra pasaport bilgilerine geliyor. Bu kısımda pasaport türünüzü ve pasaport başvurusunda bulunacağınız şehri seçmeniz gerekiyor. Pasaport türü kısmında “umumi pasaport” u tıklayınız.
Aşağıdaki ilçe emniyet müdürlüklerinden size en yakın olanını saat imgesini tıklayarak seçebilirsiniz. Tarih ve saat seçimini bir sonraki adımda kişisel bilgilerinizi girdikten sonra açılacak takvimden seçebilirsiniz.
Kişisel bilgiler kısmında aşağıdaki formu eksiksiz bir şekilde doldurmanız gerekiyor. Bilgilerin kimliğinizdeki bilgilerle birebir aynı olmasına özen gösterin aksi takdirde bir sonraki adıma geçmeniz mümkün değil.
İşte randevu alabileceğiniz uygun tarihler karşınızda. Bu kısımda size en uygun tarihin üzerine tıklayarak seçim yapınız.
Seçmiş olduğunuz tarihte pasaport başvurusu yapacağınız ilçe emniyet müdürlüğündeki uygun saatleri göreceksiniz. Size en uygun saati, saat ikonunun üzerine tıklayarak seçiniz.
Doğrulama ekranında seçmiş olduğunuz tarih ve saati kontrol edin ve “işleme devam et” butonuna tıklayın.
Kişisel bilgiler kısmında yazmış olduğunuz e mail adresine bir doğrulama e maili gönderiliyor. Bu e maili üç saat içinde doğrulamanız gerekmektedir.
E mail hesabınızı açın ve e-pasaport bilgi adresinden gelen e maili açınız. E maili bulamamanız durumunda gereksiz ya da junk mail kısmını kontrol etmeyi unutmayın.
E maili açtığınızda karşınıza aşağıdaki gibi bir ekran gelecek. Bu ekranda “başvurumu onayla” butonunu tıklayınız.
Başvurunuzu onayladıktan sonra sekmede yeni bir sayfa açılacak ve bu sayfada aşağıdaki ekranı göreceksiniz. TC kimlik numaranızı giriniz ve devam et butonuna tıklayınız.
Karşınıza aşağıdaki ekrandan daha detaylı bir ekran çıkacak. Bu ekranda kişisel bilgileriniz, randevu bilgileriniz ve başvuru numaranız yazacak. Tüm bilgileri tekrar kontrol ettikten sonra “onaylıyorum” butonuna tıklayınız.
İşte bu kadar! Tebrikler! Pasaport başvurusunu başarıyla gerçekleştirdiniz!
Gerekli Evraklar
Peki pasaport başvurunuzu yaptınız, bitti mi? hayır bitmedi. O ilçe emniyet müdürlüğünden sorunsuz bir şekilde çıkabilmeniz için pasaport başvurusu yaparken gerekli evrakları yanınızda bulundurmanız gerekiyor.
İşte o evraklar:
- TC Nüfus cüzdanı aslı
- 2 adet biyometrik fotoğraf
Son 6 ayda çekilmiş ve başvuru sahibinin güncel halini gösteren (0 yaş çocuklar için de, dahil olmak üzere)
– 50mm X 60mm ebatlarında
– Fonu Beyaz
– Biyometrik özelliklere sahip
- Pasaport cüzdan bedelinin anlaşmalı bankalar veya maliye eznelerine yatırıldığına dair dekont aslı(Pasaport cüzdan bedeli başvuruyu kim yapıyorsa onun adına yatırılmalıdır.)
Önemli! Dekontun üzerinde “tahsil edilmiştir” kaşesinin basılması – Dekontun 1. nüshasının müracaatta sunulması (en üst nüsha) – Dekontun üzerinde tahsilatı yapan memurun ıslak imzasının bulunması gerekmektedir.
- Pasaport harç bedelinin anlaşmalı bankalar veya maliye veznelerine yatırıldığına dair dekont aslı
Önemli! Dekontun üzerinde “tahsil edilmiştir” kaşesinin basılması – Dekontun 1. nüshasının müracaatta sunulması (en üst nüsha) – Dekontun üzerinde tahsilatı yapan memurun ıslak imzasının bulunması gerekmektedir. -Umuma mahsus e-Pasaportlar; en az 6 ay olmak üzere, 1 yıllık, 2 yıllık, 3 yılllık, 4 yıllık, 5 yıllık ve 10 yıllık olarak düzenlenmektedir. Müracaat tarihi itibariyle 18 yaşını henüz doldurmamış olanlara en fazla 5 yıl; 18 yaşından büyükler için ise en fazla 10 yıl pasaport verilir.
- Varsa daha önceden alınmış pasaportların aslı
Pasaport Harç ve Defter Bedelleri
Pasaport harç ve defter bedellerini aşağıda tablo şeklinde paylaşıyorum. Benim size tavsiyem “zaman dediğin şey nedir ki göz açıp kapayıncaya kadar bitiyor” dan yola çıkarak 10 yıllık pasaport çıkarmanız.
Süre | Harç Bedeli | Defter Bedeli | Toplam |
6 AY | 105,8 TL | 82,5 TL | 188,3 TL |
1 YIL | 154,7 TL | 82,5 TL | 237,2 TL |
2 YIL | 252,4 TL | 82,5 TL | 334,9 TL |
3 YIL | 358,4 TL | 82,5 TL | 440,9 TL |
4 – 10 YIL | 505 TL | 82,5 TL | 587,5 TL |
Peki ben bu harç ve defter bedelini hangi bankalara ödeyebilirim?
Akbank, Albaraka Türk Katılım Bankası, Alternatif Bank, Anadolubank, Bank Asya, Citibank, Denizbank BurganBank, Finansbank, Fortisbank, Garanti Bankası, HSBC Bank, ING Bank, Kuveyt Türk Katılım Bankası Şekerbank, T.C. Ziraat Bankası, Tekstilbank, TurkishBank, Turkland Bank, Türk Ekonomi Bankası (TEB) Türkiye Finans Katılım Bankası, Türkiye Halk Bankası, Türkiye İş Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası, Yapı ve Kredi Bankası
Pasaport başvurumu yaptım peki pasaportum bana ne zaman ve nasıl ulaşacak?
Pasaport başvurunuzu gerçekleştirdikten 5-7 iş günü sonrasında (resmi tatiller, hac ve umre zamanı, bayram tatilleri gibi zamanlarda mutlaka sarkma yaşanır) PTT kargo ile ücretsiz bir şekilde tarafınıza yollanır.
Önemli Bilgiler!
- Müracat sırasında parmak izi alınıyor.
- Pasaport başvurusunun şahsen yapılması gerekmektedir.
- Pasaportunuz, başvuru sırasında belirteceğiniz kişiye imza karşılığında teslim edilebilmektedir.
- Alınacak banka dekontlarda mutlaka TC Kimlik numaranız, adınız ve soyadınız bulunmalıdır. Dekontlar daha sonradan değiştirilemediği için harç miktarınızı pasaport sürenize uygun olarak yatırmanız son derece önemli.
Bunları biliyor muydunuz?
- Dünyada pasaportsuz seyahat edebilen tek kişinin İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth olduğunu
- Dünyanın en pahalı pasaportunun Türkiye’nin olduğunu – 216 euro-
- Türk pasaportuna sahip olmak için asgari ücretle çalışan bir kişinin ortalama 95 saat çalışması gerektiğini
- En ucuz pasaportun 12 euro ile Birleşik Arap Emirliklerinin ki olduğunu
- İsveç’te pasaport ücretinin 37 euro olduğunu ve bir İsveçli’nin pasaport alabilmesi için ortalama 1 saat çalışması gerektiğini,
- Afrika’nın Liberya ülkesinde pasaportun 44 euro olduğunu ve bir Liberyalı’nın bu pasaporta sahip olabilmesi için ortalama 278 saat çalışması gerektiğini…
Liste bu şekilde uzayıp gidiyor ama ben diyorum ki keşke seyahat edebilmek için pasaport, vize gibi prosedürler olmasaydı ve dünya milletler tarafından bölünüp paylaşılan bir yer olmasaydı. Keşke kendini dünyalı hisseden herkes gönlünce ve özgürce gezebilseydi bu dünyayı. Dünyayı evi gibi hisseden herkes…
Önemli Not: Pasaport başvurusu ile ilgili olan kısım e-pasaport sitesinden alınmıştır ve bilgiler tamamen oraya aittir. Zor durumda kalmamak adına pasaport başvurusundan önce siteyi kontrol etmekte fayda var. Onun haricinde aklınıza takılan bir kısım var ise seve seve yardımcı olurum.
Sevgiler
4 ay boyunca pasaport parası biriktiren biri olarak 587 tl hayatım boyunca unutmıcam :S
Malesef dünyanın en pahalı pasaportunu satın almak zorunda bırakılıyoruz. Gerçekten çok pahalı. Keyifli seyahatler diliyorum şimdiden :) Sevgiler
Çok çok yararlı bi yazı. Emeğinize sağlık!
Çok teşekkür ederim. Yararlı olacaksa ve birilerine ilham olabileceksem ne mutlu bana :) Sevgiler
Tesekkurler yazı için..benim sorum 5 yıl önce alDıgım 1 yıllık pasaportumu kaybettim..ssüresi doldugu için de önemsemedim. .şşimdi yeni başvuru için sorun teşkil edecek mi bu durum?
Merhabalar, Yeni başvuru yaptığınızda herhangi bir sorun teşkil etmez. Süresi dolduğu için zaten başkaları tarafından kullanılamayacağı için bir risk oluşturmuyor. Fakat kaybettiğiniz pasaportun hala süresi olsaydı ilgili ilçe emniyet müdürlüğünün pasaport birimine yazılı beyan vermeniz gerekirdi fakat pasaport kayıp durumunda gazeteye ilan vermeye gerek yok. Umarım yardımcı olmuşumdur. Sevgiler
Merhaba, siz amerikan vatandaşı mısınız peki? gördüğüm kadarı ile çok sık avrupa’ya seyahat ediyorsunuz ? schengeniniz ne kadarlık? ben italyadan bir kez macaristandan 1 kez aldım hep kısa süreli verdiler, siz nasıl alıyorsunuz?
Merhaba Ece, Amerikan vatandaşı olmayı çok isterdim ama ben de schengen vize ile seyahat ediyorum :) Bu zamana kadar almış olduğum 6-7 tane schengen vizem var ama bana da en uzun 6 ay vize verdiler. En son Fransa’dan başvurup almıştım, Ağustos’ta bitiyor :) Sevgiler, Öznur
Merhaba öznur.birşey sormak istiyorum.macaristana gitmeyi düşünüyorum.1 ay sonra vize gorusmem var.6 aylık pasaport aldım sence kabul edilir mi yoksa 1 yıllık pasaport mu cikarayim.
Gökhan merhaba, Vize başvurusu yaptığın sırada pasaportunun süresi en az 6 aylık ise bir sorun yaşamazsın fakat pasaportun hazır ve başvuru yapacağın zaman üzerinden 1 ay geçerse sorun yaşayabilirsin. Tavsiyem 1 yıllık için farkını yatırman ve pasaport süreni uzatman. Umarım yardımcı olmuşumdur. Sevgiler
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.
Meraba şuan öyle mutluyumki bana öyle bir özgüven öyle büyük ilham verdinizki anlatamam aslında paylaşmak çok güzel ama bazı insanlar bunu farklı yorumluyor yani birisnden bir kelime daha fazla bilmesi ve bilgiçlik taslaması çok karşılaştığımız bi durum ama hayatta sizin gibi insanların sayısı daha çok olsa daha bi güzel daha tatlı bi yaşam tarzımız olmazmı size nekadar tşk etsem bnce az hemde çok az ama ben genede size kocaman bir teşekkür ediyorum.
Ne kadar özenle yaratılmış bir blog.Her bir konu başlığı ve her cümle ıçın tekrar tekrar müteşekkirim.Tam yılgınlığa düşmek üzereyken tekrar ayağa kaldırdınız.Ben bu işin sonunu bırakmayacağım.Sizin uçakla Melbourne’ e indiğiniz anı ben de eşim ve kızımla yaşayacağım.İyi ki varsınız.Birilerine bir yerlerde ışık oldunuz.Teşekkür ederim.