Polonya’nın En Renkli Şehri: Wroclaw

Polonya’nın en güzel ve en renkli şehirlerinden biri olan Wroclaw rengarenk evleri, geniş meydanları, her köşe başında karşınıza çıkacak cüceleri ve üniversitesi ile ünlü bir şehir. Polonya’nın 4. büyük şehri olan Wroclaw 2016 yılının Avrupa Kültür Başkenti olarak seçilmesinden ötürü turistlerin de dikkatini çekmiş durumda. Masalsı köprüleri, adaları ve turuncu çatılı yapıları ile gelin birlikte Wroclaw’ı birlikte gezelim.

Kısa Kısa Wroclaw Tarihi

  • Nazi döneminde şehrin Polon ve Yahudi nüfusu diğer Polon şehirlerinde olduğu gibi korkutuluyor ve baskı altına alınıyor.
  • Wroclaw’daki Yahudilerin çok büyük bir bölümü toplama kamplarına yollanırken şehirdeki Polon kültürüne ait tüm izler Almanlar tarafından yokediliyor.
  • İkinci dünya savaşı sırasında Wroclaw Doğu Avrupa’dan göç eden mültecilerin merkezi haline geliyor.
  • 1945 yılının başlarında Wroclaw Sovyet Kızıl Ordusu tarafından kuşatılıyor.
  • Wroclaw, Hitler’in ne pahasına olursa olsun korunmasını istediği bir şehir zira burayı Nazilerin kalesi olarak ilan ediyor.
  • Yaklaşık 100,000 kişinin ölümü ile sonuçlanan İkinci dünya savaşı bitiminde Nazilerden geriye %70’i yokedilmiş bir şehir kalıyor…

Wroclaw’a nasıl gidilir?

Biz Wroclaw’a Varşova’dan sabah 6.05 treni ile geldik. Yolculuk yaklaşık 3 saat 45 dakika sürüyor. Tren çok konforlu ve bilet fiyatları bu mesafedeki bir yolculuk için gayet uygun. Tren biletinizi online satın alabilirsiniz fakat print almayı unutmayın.

IMG_2729

Wroclaw içinde toplu taşıma sistemi nasıl?

Wroclaw yürüyerek çok rahat gezebileceğiniz şehirlerden ve bisiklet sever bir şehir. Şehrin hemen hemen her noktasında bisiklet kiralayabileceğiniz yerler var. Şehir düz olduğu için bisiklet sürmek çok keyifliydi. Bence Wroclaw’da şehri mutlaka bisikletle keşfetmelisiniz.

Peki, nasıl bisiklet kiralayabilirsiniz?

  • Öncelikle şu siteden kayıt yaptırmalısınız:
  • Formu doldurun, kuralları okuyun, kredi kartı bilgilerinizi girerek kayıt ücretini ödeyin ve hesabınızın aktivasyonunu yapın.
  • Kayıt işlemi bittikten sonra telefonunuza ve e mail adresinize bir doğrulama mesajı ve bir PIN kodu gelecek.
  • Hesabınıza en az 10 Zloty depozito koymanız gerekiyor.
  • Bu işlemi gerçekleştirdikten sonra en yakın bisiklet terminaline gidin.
  • Ekranda Rent butonuna basın, cep telefon numaranızı, PIN kodunuzu ve kiralamak istediğiniz bisikletin numarasını girin.
  • Bu işlemi gerçekleştirdikten sonra kiraladığınız bisikletin otomatik olarak kilidi açılacak.
  • Bisikletle işiniz bittikten sonra bisiklet terminaline dönün ve bisikleti aldığınız yere bırakın. Eğer doğru yere bıraktıysanız bip sesi duyacaksınız. Bunun dışında bir şey yapmanıza gerek yok.

IMG_2575

IMG_2636

IMG_2633

Şehri basan cüceler

Wroclaw cücelerle dolu bir şehir. Hayır, şaka yapmıyorum :) Şehrin her yerinde bronz cüce heykelleri var. Hem de hepsinin bir teması var. Kilisenin yanındaki cüceler mesela papaz şeklinde, üniversitenin kapısındaki cüce kep takmış mesela. Çok tatlılar :) İster istemez şehirde bir cüce avına çıkarken buluyorsunuz kendinizi. Hatta turistik şehir haritasında  da işaretli bu cücelerin yerleri :)

IMG_2461

IMG_2546

IMG_2564

Tarihi 1980lerdeki Turuncu Alternatif isimli sosyalist-sürrealist sanat akımına dayanıyor. Anlayacağınız sanat ve kültür bu şehrin iliklerine işlemiş :)

Wroclaw’da görülecek yerler listesi

Wroclaw’da görülecek yerleri Old Town (Stare Miasto), Midtown (Srodmiescie) 2 ana bölgeye ayırabiliriz.

  1. Old Town (Stare Miasto)

Market Square (Rynek): Mimari olarak şehrin en renkli ve en keyifli bölgesi burası. Avrupa’nın en büyük meydanlarından biri olan Wroclaw Market Square çevresinin güzelliği karşısından büyülenmemek mümkün değil. Meydanın etrafı restoran, cafe ve barlarla çevrili ve günün her vakti her zaman kalabalık. Şehrin sembolü görkemli Belediye Binası da yine bu meydanda. İkinci dünya savaşında çok az zarar gören belediye binası müzeye dönüştürülmüş. Museum of Bourgeois Art, Wroclaw gezinizde görmeniz gereken yerlerden biri.

IMG_2446

IMG_2449

IMG_2457

IMG_2458

IMG_2460

IMG_2466

IMG_2469

IMG_2471

IMG_2754

IMG_2753

Salt Square (Plac Solny):  Market meydanının hemen arkasında bulunan bu küçük meydanın tarihi Orta Çağ’a kadar gidiyor. Küçük çiçekçilerin bulunduğu Plac Solny etrafında yine birbirinden masalsı evler var.

IMG_2475

IMG_2479

IMG_2493

IMG_2481

Ul. Wiezienna: Market meydanından Wroclaw Üniversitesine giden yol restoran, cafe ve barlarla dolu bir sokak. İtalyanların da yaşadığı Wiezienna sokağı çok sayıda İtalyan stilinde restoran ve cafeye ev sahipliği yapıyor. Genellikle öğrencilerle dolu bu sokak görmeniz gereken yerlerden.

IMG_2559

Wroclaw Üniversitesi: Barok stilinde inşaa edilen Wroclaw Üniversitesinin mimarisi gerçekten nefes kesici. Wroclaw’un kültürel bir şehir olarak anılmasında ve çok sayıda kültürel etkinliğin merkezi olmasının sebeplerinden biri de Wroclaw Üniversitesi.

IMG_2558

IMG_2562

IMG_2565

Market Hall (Hala Targowa): Cenaze çiçeğinden taze çileğe kadar çeşit çeşit taze ürünün satıldığı Hala Targowa bir Pazar yeri. Hayatımda gördüğüm en büyük mantar buradaydı :) Yaşlı Polon teyzelerin bahçesinde yetiştirdiği ürünleri sattığı bu kapalı Pazar Polonların günlük hayatını gözlemlemek için harika bir yer.

IMG_2572

IMG_2761

St. Elizabeth Church (Kosciol Sw. Elzbiety): Şehrin ana meydanında bulunan St. Elizabeth Kilisesinin kulesinden Wroclaw’ın turuncu çatılı yapılarına tepeden de bakabilirsiniz. Şehri mutlaka bir de yukarıdan izleyin derim.

IMG_2547

IMG_2549

IMG_2553

  1. Midtown (Srodmiescie)

Cathedral Island (Ostrow Tumski): Tarihi 900’lü yıllara uzanan Wroclaw’ın en eski bölgesi burası. Arnavut kaldırımlı sokaklarda yürürken kendinize bu yüzyıla ait hissetmeyeceksiniz. Şehrin ana meydanındaki kalabalığın yerini sakinlik alıyor bu sokaklarda. Bu bölgede bulunan sokak lambaları gaz lambası ve hala bu lambaları akşamları yakan bir belediye çalışanı var :) Hatta akşamüzeri gelip lambaları yakışını izleriz diye düşündük ama göremedik :) Fakat kilisede denk geldiğimiz akşam ayinine katıldık. Polonlar oldukça inançlı insanlar, bu ayinin aşırı derecede kalabalık olmasından da anlaşılıyordu. Böyle anlara denk gelmekten hep çok mutluluk duyuyorum.

IMG_2608

IMG_2609

IMG_2613

IMG_2617

Tumski Bridge (Most Tumski): Cathedral Island ile Sand Island’ı birbirine bağlayan yeşil renkli bu çelik köprünün tarihi 1889 yılına kadar gidiyor. Sanırım şehrin en romantik noktalarından birisi bu köprü :) Bu yüzden olsa gerek köprü küçük aşk kilitleri ile çoktan dolmuş…

IMG_2709

IMG_2710

IMG_2716

Japenese Garden (Ogrod Japonski): Bisikletlerimizle gittiğimiz Japon Bahçesi Wroclaw’da gördüğüm en muhteşem yer diyebilirim. Japon ve Asya florasına ait birçok bitkinin ve ağacın bulunduğu Japon Bahçesi aynı zamanda birbirinden otantik köprülerle dolu. Şehrin kalabalığından uzak bir yerlerde vakit geçirmek isterseniz burası harika bir seçenek olur.

IMG_2764

IMG_2687

IMG_2685

IMG_2680

IMG_2678

IMG_2676

IMG_2667

Wroclaw Multimedia Fountain (Wrocławska Fontanna): Müzik ile yapılan su gösterilerini sever misiniz? Ben çok severim. Klasik müzik eşliğinde 800 farklı ışıkla yapılan su gösterisini izleme şansımız olmadı ama fotoğraflarını görünce ba yıl dım! Nisan ve Ekim ayları arasında akşam saatlerinde, üstelik ücretsiz izleyebilirsiniz.

IMG_2649

IMG_2650

IMG_2665

Bonus: Bisikletle Mural Kovalamaca

Wroclaw’ın renkli olan şeyi sadece binaları değil elbette! Şehir adeta bir mural cenneti!

IMG_2588

IMG_2591

IMG_2605

IMG_2593

IMG_2502

IMG_2762

Bisiklet kiralayıp harita üzerinde işaretli muralları bulabilirsiniz. Bu bir nevi hazine avcısı oyunu gibi bir şey. Biz çok keyif aldık!

Mural keşfi için istikamet Nadodrze bölgesi.

Wroclaw yeme içme rehberi & gece hayatı

Piast Restoran: Market square’de bulunan Piast Restoran’ın menüsü geleneksel Polon yemeklerinden oluşuyor. Ben tercihimi sebzeli pierogi, Cemal ise sebzeli krepten yana kullandı. İkimiz de memnun kaldık. Restoranın yeri şehrin kalbi olduğu için oturup yemek yemesi pek keyifliydi.

IMG_2499

IMG_2500

Sushi Corner: Doğruyu söylemek gerekirse pierogi yemekten sıkıldığım için akşam yemeği olarak tercihimizi sushi yemekten yana kullandık ve çok da iyi ettik. Zira şehrin en lezzetli ve en çeşidi bol sushicisini bulduk :)

IMG_2728

Wroclaw bir öğrenci şehri olduğundan gece hayatı oldukça renkli. Özellikle Pawla Wlodkowica caddesi üzerindeki barlara bayıldık!

IMG_2721

IMG_2723

p.s: Free wi-fi konusunda Wroclaw bir cennet! Ben bunun sebebini yine öğrenci şehri olmasına bağlıyorum. Aşağıdaki yerlerde ücretsiz internete bağlanabilirsiniz.

Old Town, Centennial Hall, havaalanı, Ostrow Tumski, Malt Island, tren istasyonu.

Bir sonraki yazım Krakow

Dünya benim evim’den sevgiler

Küllerinden doğan şehir: Varşova yazım için tıklayınız.

Dünya benim evim’i facebooktan, instagramdan ve twitterdan takip edebilirsiniz.

Bunları da okumak isteyebilirsin

Bu konuda söyleyecek bir şeylerin olmalı

E-posta adresin yayımlanmayacak.