Zagreb Gezi Rehberi

Kısa Kısa Zagreb
Hırvatistan’ın başkenti Zagreb, etrafı denizle çevrili Hırvatistan’ın karasal kısmında bulunması sebebiyle başkentimiz Ankara ile benzer bir imaja sahip. Dalmaçya kıyılarındaki şehirlerin güzelliğinin aksine Zagreb turistler tarafından çok tercih edilmeyen bir şehirmiş. Fakat özellikle Alman turistlerin tercih ettiği Zagreb, son zamanlarda popülaritesini arttırmış durumda. Rotamızın üzerinde olunca Zagreb’i görmeden geçmeyelim istedik.

zagreb-gezi-rehberi
Zagreb küçücük bir şehir ve turistik harita üzerindeki her yere yürüyerek ulaşabilirsiniz. Şehrin sokaklarında gezinirken yapıların Avusturya-Macaristan ve Sosyalist mimarisinde olduğunu kolaylıkla göreceksiniz. Tarih boyunca hem Osmanlı, hem Nazi Almanyası hem de Komünist Yugoslavya egemenliği altında kalan bu şehir birçok farklı kültürü içerisinde barındırıyor.

IMG_1365
Zagreb turistik açıdan Gornji Grad (Upper Town) ve Donji Grad (Lower Town) olarak iki kısımdan oluşuyor. Eski şehir, Orta Çağ’dan kalma yapılar, restoranlar, barlar, müzeler, galeriler şehrin bu bölgelerinde bulunuyor.
2013 yılında Avrupa Birliğine giren Hırvatistan’a Schengen vizesi ile giriş yapabilirsiniz. Ülkede geçerli olan para birimi ise Hırvat Kuna’sı.

IMG_1360
Tips: Hırvatistan’a Euro veya Dolar ile gidip paranızı Kuna’ya çevirebilirsiniz. Havaalanındaki döviz büroları genellikle düşük kurdan çeviriyor. Size tavsiyem paranızı şehir merkezinde bulunan ve üzerinde “No Commission” yazan döviz bürolarında çevirmeniz.
Zagreb, bir günde gezebileceğiniz bir şehir. Fakat ben şehri uzun uzun yaşamak isterim derseniz ayıracağınız gün sayısı size kalmış :)
Zagreb’e Nasıl Gidilir?
Biz Zagreb’e Lubliyana’dan araba ile yaklaşık 1 saat 45 dakikada gittik. Fakat Hırvatistan’ın komşu ülkelerinden Zzagreb’e otobüs veya trenle gidebilirsiniz. Türk Hava Yolları’nın da Zagreb’e direkt seferi bulunuyor.

Bu Rotayı 10 Eylül-14 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirdik.
Bu Rotayı 10 Eylül-14 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirdik.

Zagreb’te Nerede Konaklanır?
Biz Zagreb’te Airbnb üzerinden kiraladığımız bir evde kaldık. Ev sahibimiz Iva kendisi ile iletişime geçtiğimiz andan itibaren çok yardımseverdi. Hatta kendisine söylediğim saatten 1 saat geç buluşmamıza rağmen hiç sorun çıkarmadı. Evi elimizle koyduğumuz gibi bulup arabamızı evin önünde bulunan ücretsiz park yerine bıraktık. Iva ve küçük kızı Ana bizi evin önünde karşıladı. Airbnb’yi bu yönünden ötürü çok seviyorum. Iva ve minik Ana bize evi gezdirdikten ve önerilerde bulunduktan sonra ayrıldılar. Evden çok çok memnun kaldık. Iva bize bahçesinden elma bile getirmişti. Yolunuz Zagreb’e düşerse mutlaka Iva’nın evinde kalın derim. Tramvayla şehir merkezine ulaşımınız 10 dakika.

zagreb-konaklama

Gecelik iki kişi için 125 lira ödedik.
Zagreb Görülecek Yerler Listesi
1. Trg Bana Jelacica Meydanı: Avusturya-Macaristan stilinde inşa edilen bu meydan Zagreb’in kalbi. Meydanın tam ortasında Avusturyalı heykeltraş Anton Dominik Fernkorn tarafından yapılan atı üzerinde Josip Jelačić heykeli bulunuyor. Bu heykelin altı ise Zagreblilerin buluşma noktası oluyor. Bu meydan üzerinde bir de turist bilgilendirme ofisi bulunuyor. Haritanız yok ise buradan temin edebilirsiniz. Heykele yakın bir yere oturup gerçek Zagreb’i izleyebilirsiniz.

zagreb-ana-meydan

2. Zagreb Katedrali (The Cathedral of Assumption of the Blessed Virgin Mary): Neo-Gotik mimarisi ile şehrin her yerinden görülen Zagreb Katedrali mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri. Eğer bir gün Zagreb’e giderseniz katedralin restorasyon altında olması sizi üzmesin zira katedral son 12 yıldır restore ediliyor. Birçok yangın ve depremden zarar gören bu katedrali sabah 10.00 akşam 17.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

IMG_1359

3. St. Mark’s Church: 13. yüzyılda yapılmış olan bu kilise Zagreb’in en önemli simgelerinden biri. Bu kilise ile ilgili en sevdiğim şey çatısındaki rengârenk seramiklerdi. Zagreb’in eski şehrinin kalbinde olan bu kilisenin çatısında Dalmaçya, Slovenya ve Hırvatistan’ın askeri amblemleri bulunuyor. St. Mark’s Kilisesinin ilginç bir yanı ise bu bölgenin papaz yönetiminde olması.

zagreb-kilise

Special Tips: Nisan ve Ekim aylar arasında, Cumartesi ve Pazar günlerinin öğle vakti muhafız değişimi oluyor, izleyebilirsiniz.

4. Dolac Market: Dolac Market, eski şehirdeki Dolac meydanında kurulu. 1926 yılından beri Zagreb’in ana ticaret merkezi olan Dolac Market Zagreb’in çevre kasabalarından gelen çiftçilerin lezzetli ve taze meyve-sebzelerini sattığı bir pazar yeri. Dolac Market, et pazarı, balık pazarı, çiçek pazarı olarak birçok bölüme ayrılıyor. Her sosyal seviyeden Zagrebliyi görebileceğiniz bu pazar yeri Zagreb gezinizde mutlaka görmeniz gereken yerlerden biri.

Telefonumun şarjı bittiği için buradan fotoğrafım yok. Fotoğraf kaynak: www.travelandlifestylediaries.com
Telefonumun şarjı bittiği için buradan fotoğrafım yok. Fotoğraf kaynak: www.travelandlifestylediaries.com

Special Tips: Dolac Market, hafta içi sabah 7 öğleden sonra 3, Cumartesi günleri sabah 7, öğleden sonra 2 ve Pazar günleri sabah 7 öğleden sonra 1 saatleri arasında açık.

5. Ilica Caddesi: Zagreb’te kira ve ev fiyatlarının en yüksek olduğu yer Ilica Caddesi. 5.66km uzunluğu ile Zagreb’in en büyük üçüncü caddesi olan Ilica Caddesi kelime anlamı ile tam bir alışveriş caddesi. Birçok mağazanın yanı sıra kafe ve restoranlarla dolu bu caddeyi boydan boya yürümeden Zagreb’den dönmeyin derim.

Ilica caddesi

6. Cvjetni Meydanı: Şehir merkezinde olup turistik olmayan bir yer arıyorsanız orası Cvjetni Meydanı. Güzel bir sabaha uyanmak için kahvenizi içebileceğiniz kafelerle çevrili bu küçük meydan Zagrebli entelektüel çevre tarafından oldukça tercih edilen bir yer. Sabaha yetişemediyseniz merak etmeyin öğlen yemeği için de seçenekler var. Meydanda bulunan kilisenin merdivenlerine oturun ve insanları izleyin.

IMG_1366

Special Tips: Cvjetni Meydanının hemen yan tarafında küçük bir çiçek pazarı bulunuyor. Çiçek almasanız bile bir sanat parçası gibi hazırlanmış çiçek demetlerini görmeden dönmeyin.

7. Opatovina Sokağı: Zagreb’in en renkli sokaklarından biri Opatovina sokağı. Sağlı sollu kafelerin bulunduğu bu sokak akşamları oldukça kalabalık oluyor. Bu sokak renkli yapılarla dolu olması sebebiyle vakit geçirmesi son derece keyifli bir yer. Yemek fiyatları da oldukça uygun.

IMG_1318
Special Tips: Opatovina sokağını bitirip sağa doğru dönünce Skalinska Sokağı’na girmiş olacaksınız. Bu sokak da çok keyifli ve yine kafelerle dolu bir sokak.

IMG_1361
8. Kula Lotrscak: Zagreb’te kullağınıza gülle sesi gelirse şaşırmayın, çünkü bu “öğlen oldu” anlamına geliyor. Lotrscak Kulesi ile ilgili biz Türkleri de ilgilendiren komik bir hikaye var. Rivayete göre Osmanlılar’ın kuşatması sırasında Lotrscak Kulesinden atılan gülle Sava Nehri üzerinden Türklerin karargâhına ulaşıyor ve topun güllesi komutana yemek götüren aşçının kazanına düşüyor. Bunu gören Osmanlı ordusu komutanları bu kadar uzaktan gülle fırlatabilen Zagreblilerden korkup şehri istila etmekten vazgeçiyorlar :) Bayılıyorum milletlerin böyle kahramanca hikâyeler yazmasına :) Lotrscak Kulesi bir dönem savunma amaçlı kullanılsa da günümüzde sanat galerisi olarak kullanılıyor.

zagreb-panoramik

IMG_1350

Special Tips: Lotrscak Kulesi şehrin tepesinde olduğu için buradan Zagreb’i panoramik olarak izleyebilirsiniz. Biz buraya yürüyerek çıktık fakat dilerseniz fünikülerle de gelebilirsiniz. Bir ek bilgi daha; kulenin yan tarafından giden ağaçlı yolda yürümek oldukça keyifliydi tavsiye ederim.
Pazartesi günleri kapalı, diğer günler 11.00-19:00 arası ziyarete açık.
Adres: Strossmayerovo šetalište 9, Zagreb
9. Kırıkkalpler Müzesi: Evet yanlış duymadınız Kırıkkalpler Müzesi. Hayatımda ziyaret ettiğim en hüzünlü yer bu müze. Olinka Vistica ve Drazen Grubisic isimli iki Hırvat sanatçının bir arkadaşlarının yaşadığı aşk acısı üzerine bir sanat projesi olarak açtığı bu müze Zagreb’in en en en güzel müzesi bence. İlişkilerin hepsi mutlu sonla bitmiyor maalesef. Ayrılıkların ardından geriye kalan onca hatırayı yok etmek bazen acı verdiği bazen de kıyılamadığı için bir çekmecede saklı kalıyor. Dünyanın birçok yerinden gönderilen eşyaların sergilendiği bu müze bir dolu hüzünlü hikâyeye ev sahipliği yapıyor. Sadece bu müzeyi görmek için bile Zagreb’e gidebilirsiniz…

IMG_1419
P.S: Kırıkkalpler müzesi ile ilgili yazmak istediğim birçok detay var. O yüzden bu müzeyi ayrı bir yazı olarak yazacağım.
10. Maksimir Park: Birçok bitki ve canlıya ev sahipliği yapan Maksimir Parkı, Zagreb’in en eski parkı ve kültür mirasıdır. 18 hektarlık alana yayılmış bu yemyeşil alan şehir hayatına birazcık mola vermek isteyenler için harika bir yer. İçinde irili ufaklı göllerin de bulunduğu Maksimir Park’ı görmeden dönmeyin derim.

IMG_1373
Special Tips: Maksimir Park’ın içinde bir de hayvanat bahçesi var. Çocuklu gezginler için bir seçenek olabilir. Hayvanat Bahçesi giriş ücreti 20 Kuna.

IMG_1380
Festivaller şehri Zagreb
Evet evet yanlış duymadınız. Zagreb tam anlamıyla festival cenneti. Biz Eylül ayında Zagreb’teydik ve hiç planlamadığımız halde üç festivale denk geldik.

IMG_1414
Vintage Zagreb Festivali: Augusta Cesarca caddesi üzerinde kurulan Vintage Zagreb festivaline denk gelmek bir vintage sever olarak beni inanılmaz mutlu etti. Bir sokak boyunca her şeyin vintage olduğunu düşünün. 50’lerden kalma arabalar, dans pisti, vintage kuaförler, mağazalar, cafeler, pastaneler ve vintage konseptine uygun giyinmiş Zagrebliler. Adeta zamanda yolculuğa çıkmış gibiydim. Ama festivalin en en en güzel anı dans pistinde Swing dansı yapan insanlardı. Leslie Howard, I’m in Heaven eşliğinde swing dansı yapan, vintage kıyafetli insanlar hala hatırımda…

zagreb-festivali

Zagreb Film ve Müzik Festivali: Vintage festivaline denk geldiğimiz için sevinirken Zrinjevac Parkında karşımıza çıkan film ve müzik festivali mutluluğumuzu ikiye katladı. Akşam saatlerinde ışıl ışıl parlayan renkli ampullerin altından müzikler eşliğinde yürümek çok keyifliydi.

IMG_1402

IMG_1421
Zagreb’te Yeme İçme Rehberi
Vincek Slasticarnica: Ankica ve Stjepan Vincek isimli karı-kocanın 1977 yılında açtığı Vincek Slasticarnica pastanesi Zagreb’in en iyi pastalarının, kurabiyelerinin ve dondurmalarının satıldığı yer. Pastanenin iç tasarımı hala 1977 yılındaki gibi. İçeriye girdiğimde kendimi Yeşilçam filmlerindeki pastanelerin içindeymişim gibi hissettim :) Burada mutlaka tatmanız gereken bir tatlı var ki ben bayılarak yedim. Zagrebacka kremsnita isimli geleneksel Zagreb tatlısını mutlaka tadın. Çünkü en iyisi burada! Kahveleri de bir o kadar lezzetli!

zagreb-yeme-icme
Adres: Ilica Caddesi 18, Zagreb
Special Tips: Vincek Slasticarnica pastanesinde kredi kartı geçmiyor dolayısıyla bizim gibi nakitsiz gitmeyin :)
Amelie Cake Shop: Pastel tonlarla dekore edilen bu pastacı Zagreb’in en lezzetli pastalarını tadabileceğiniz bir yer. Yediğiniz cheesecake bu zamana kadar yediğiniz en lezzetli cheesecake olacak. Evet evet çok iddialıyım çünkü Amelie muhteşem lezzetli pastalar yapıyor. Orman meyveli Madamosille isimli tatlıyı yiyin ve bana teşekkür ederin :)

Biz, Film ve Müzik Festivalinin bulunduğu yerde yedik bu enfes tatlıyı.
Biz, Film ve Müzik Festivalinin bulunduğu yerde yedik bu enfes tatlıyı.

Adres: Amelie’nin 3 tane şubesi var. Biri Vlaška 6, biri Dobri dol 49 ve sonuncusu Duknovićeva 4 caddelerinde bulunuyor.

IMG_1403
Capuciner Steak: Et severleri buraya alalım. Zagreb’te yiyebileceğiniz en lezzetli et ve en lezzetli yemek burada! Sadece et mi, tabiki hayır! Ahtapot severleri de buraya alalım zira şehrin en en lezzetli yemeği Josper Ahtapot burada. Güveçte yapılan bu ahtapotun tadı damağınızda kalacak cinsten.
Adres: Kaptol 6, Zagreb

IMG_1418
Zagreb ile ilgili benden bu kadar :)
Dünya benim evim’i facebooktan, instagramdan ve twitterdan takip edebilirsiniz.

Bu rotanın ilk gezisi Bled için tıklayınız.

Bu rotanın ikinci gezisi Lubliyana için tıklayınız.

Bu rotanın dördüncü gezisi Graz için tıklayınız.

Bunları da okumak isteyebilirsin

Bu konuda söyleyecek bir şeylerin olmalı

E-posta adresin yayımlanmayacak.