Bir tarihin izinde Malta Mutfağı

Tarih boyunca Fransız, İngiliz, Alman, İtalyan ve Arap milletleri tarafından istila edilen Malta adasının geleneksel mutfağı yine bu ülkelerin mutfaklarından izler taşıyor. Bu yüzden Malta adası sadece muhteşem deniz manzaraları ile değil birçok yemek kültürünün etkisi altında kalmasından dolayı ilginç mutfağı ile de mutlaka gitmeniz gereken bi destinasyon.

Birçok farklı mutfaktan tatlar sunan Malta mutfağı en çok İtalyan mutfağından etkilenmiş. Örneğin makarna ve ravioli Malta mutfağının en sevilen yemeklerinden fakat Maltalılar tabii ki kendi pişirme geleneklerine uyarlıyorlar.

Malta mutfağının en ünlü yemeği ekmek parçalarının, soğan rendelerinin, haşlanmış yumurta ve maydanozun etrafına sığır eti dilimlerinin sarılması ve kırmızı şarapta bekletilmesiyle yapılan bragioli yemeği. Malta’da hangi restorana giderseniz gidin menüde mutlaka göreceğiniz ve Maltalılar tarafından çok sevilen bir diğer yemek stuffat tal-fenek yani tavşan eti. Tavşan kızartma, yahni, kavurma ve börek olarak birçok formda karşınıza çıkabilir :) Bakliyatın kurusu da yaşı da Malta mutfağında çok baskın bir şekilde kullanılıyor.

Bir ada olması sebebiyle deniz mahsülleri bakımından da inanılmaz doyurucu. Birbirinden leziz deniz mahsüllerini adanın her yerinde bulmanız mümkün yine stuffat tal-qarnit –ahtapot yahni- mutlaka denemeniz gereken lezzetlerden biri.

Malta’da bir restorana gittiğinizde yemek gelmeden önce masanıza birkaç çeşit dip sos ve ünlü Malta ekmeği geliyor. Dip sosların en ünlüsü kuru baklanın kaynatılıp, ezilerek ve sarmısak ile karıştırılarak yapılan bigilla’dır. Ünlü Malta ekmeği demişken bu ekmeğin adı hobz biz-zejt zeytinyağı ve olgun domatesin pembeleşinceye kadar ovulup, taş fırında pişirilmesi ile yapılan ekşi mayalı bu ekmek Malta mutfağının en en önemli besini diyebilirim. Pastörize edilmemiş koyun ve keçi sütünden yapılan ve daha çok taze incir ve üzüm ile tüketilen gbejniet peyniri Malta’da başlangıç olarak yeniliyor.

Malta mutfağında Arap etkisi tatlılarda başrol oynuyor. Mqaret , qubbajt ve ħelwa tat-tork Malta’nın en ünlü ve en beğenilen tatlılarıdır.

Yine bir İtalyan etkisi olarak Malta’da kahve çok lezzetli. Kahve içme gelenekleri ise yine İtalya’daki ile çok benzer; ayaküstü, ilaç niyetine :) Malta adasının yerel birası ise Cisk Lager ve Hop Leaf Ale.

Gelelim benim tavsiyelerime :)

Malta Yeme İçme Rehberi

Malta’ya gitmeden önce Malta mutfağı konusunda birçok şey okudum ve not defterim gidilecek restoranlarla ve yenilecek lezzetlerle doldu. Birçok kültürün mutfağından izler taşıması beni çok meraklandırmış ve heyecanlandırmıştı. Özellikle İtalyan mutfağına düşkünlüğümden ötürü gözümün önünden adeta makarnalar ve risottolar geçiyordu. Nitekim Malta hem yemek hem de kültürel açıdan beklentimin üzerinde bir seyahat deneyimi yaşattı.

The Medina Restaurant

Adres: Mdina

Malta’nın orta çağ başkenti Mdina’da bulunan ve 2015 yılında Malta’nın en iyi restoranı seçilen The Medina Restaurant, Malta’ya gelip asla ama asla yemek yemeden dönmemeniz gereken bir restoran!

Malta’nın en büyüleyici bölgesi Mdina öyle büyüleyici bir yer ki arnavut kaldırımlı taş sokaklarda yürürken insan gerçekten böyle bir yerin varolduğuna inanamıyor. Tarih boyunca olağanüstü bir şekilde korunan şehrin kapısından içeri girerken sokaklar sizi zamanda yolculuğa çıkarıyor. Bir de bu büyülü sokakların birinde bulunan The Medina Restaurant’ın romantik bahçesinde, zakkum ağaçlarının altında yemek yemek var ki kesinlikle yaşanması gereken unutulmaz bir deneyim.

the-medina-restaurant-23967

Ne zaman gideyim? Biz akşam yemeği için gittik ve tavsiyem mutlaka akşam gitmeniz.

Ne yiyelim? Maltese meze tabağı, tavşan yahnisi, angus rib-eye

Ne içelim? Medina Syrah

Fiyat: The Medina Restaurant hem ambiyans hem lezzet hem servis hem de lezzet bakımından gerçekten iddialı fakat buna rağmen fiyatlar astronomik değil. Bu restoran İstanbul’da olsaydı sanırım kapısından içeri giremezdik. Kişi başı 35 euro civarı düşünebilirsiniz.

Bilsen iyi olur: Mutlaka rezervasyon yaptırın! Biz o gün öğlen saatlerinde arayıp rezervasyon yaptırmak istedik ve dolu cevabını aldık. Buna rağmen gittik ve şansımızı bir kez daha denedik, yine doluyuz dediler. Fakat tatlı dil yılanı deliğinden bile çıkarır diye boşuna dememiş atalarımız dedik ve şirinlikler yaparak saat 9 için rezervasyon yaptırdık. Yani diyeceğim o ki gitmeden birkaç gün önce arayıp rezervasyon yaptırmak şart!

p.s: telefonumun şarjı bittiği için bu muazzam restorandan ffotoğraf yok :(

Piccolo Padre

Adres: 194/195 Main Street Sliema, SLM05 Malta

St. Julian’s da bulunan Piccolo Padre deniz manzarası eşliğinde İtalyan yemeği yemek için harika bir restoran! Kapılarını 1990 yılında açan Piccolo Padre o zamanlar sadece pizza ve sandviç satarken şimdilerde zengin bir menü ile hizmet veriyor ve bence Malta’nın deniz kenarında bulunan en iyi restoranı!

IMG_8310

IMG_8311

Ne zaman gideyim? Biz akşam yemeği için tercih ettik fakat bence Piccolo Padre öğlen yemeği için de gidilebilir.

Ne yiyelim? Izgara kalamar, spicy salami pizza, burrato salad, orman meyveli panna cotta, klasik kredm karamel

Ne içelim? Palazzo Verdala Maltese Island Rose 2015

Fiyat: Başlangıçlı, ana yemekli, içkili, tatlılı bir yemek kişi başı 25 euro civarı. Manzarası, lezzeti, servisi her şeyi tek kelime ile muhteşem!

Bilsen iyi olur: Piccolo Padre Maltalılar tarafından tercih edilen, oldukça popüler bir restoran o yüzden mutlaka rezervasyon yaptırın. Bir de balkondaki masalardan birine oturun. Manzara muhteşem!

 Aaron’s Kitchen

Adres: 107, Archbishop Street, Il-Belt Valletta, Malta

Malta adasının en ünlü şefi Aaron Degabriele’in 20 yıllık tecrübesiyle açtığı ve kendi adını taşıdığı  restoranında tüm yemekler taze malzemelerle hazırlanıyor. O yüzden sabit bir menü yok çünkü malzeme seçimi mevsime göre yapılıyor. Bu yüzden Aaron’s Kitchen’de yediğimiz yemeklerin lezzetinden de kullanılan malzemelerin kalitesinden de çok memnun kaldık. Restoranın tasarımı da çok keyifli. Yerler rengarenk karolarla kaplıyken, duvarlar da Aaron Degabriele’in aile fotoğrafları ile dolu. Aaron’s Kitchen sunduğu 100’den fazla şarap çeşidi ile de Malta seyahatinizde mutlaka yemek yemeniz gereken yerlerden biri.

IMG_7719

IMG_7720

IMG_7724

Ne zaman gideyim? Biz öğlen yemeği için tercih ettik fakat akşam yemeği için de gidebilirsiniz.

Ne yiyelim? Linguine ai frutti di mare- deniz mahsüllü makarna- ve Risotto ai frutti di mare-deniz mahsüllü risotto-

Ne içelim? Deniz mahsüllü yemeklerle beyaz şarap iyi gider; Chardonnay Isis

Fiyat: Aaron’s Kitchen ünlü bir şefin restoranı olmasına rağmen fiyatlar gayet uygun. 2 kişilik şaraplı bir yemek için kişi başı 20 euro olarak düşünebilirsiniz.

Bilsen iyi olur: Malta adası tıpki İtalya gibi siesta kültürüne sahip bir yer dolayısıyla gitmeden önce restoranın ne zaman açık olduğuna ve rezervasyon yapmaya dikkat edin.

3 Sisters Restaurant

Adres: Marsaxlokk, Malta

Malta’nın balıkçı kasabası Marsaxlokk’ta bulunan 3 Sisters Restaurant adından da anlaşıldığı üzere 3 kardeş tarafından işletilen inanılmaz salaş bir restaurant. Eğer deniz mahsülüne doymak istiyorsanız mutlaka Marsaxlokk’ta yemek yemelisiniz ve 3 Sisters Restaurant’ın menüsü tamamen deniz mahsülü ağırlıklı, üstelik hepsi taze! Fiyatlar ise diğer restoranlara göre çok uygun. Doyasıya deniz mahsülünü uygun rakamlara yemek isterseniz yolunuzu Marsaxlokk’taki 3 Sisters Restaurant’a düşürün.

IMG_8190

IMG_8192

IMG_8193

Ne zaman gideyim? Öğle yemeği için gidin.

Ne yiyelim? Kalamar, sarmısaklı ahtapot yahni, king boy karides

Ne içelim? Cisk lager

Fiyat: 1 deniz mahsülü, 1 bira 15 euro civarı

Bilsen iyi olur: Rezervasyona gerek yok fakat öğlen vakti tıklım tıklım oluyor. Erken gitmekde fayda var.

Fontanella Tea Room

Adres: Bastion Street, Mdina, Malta

Fontanella Tea Room’un sahibi Louisette 41 yıl önce hobi olarak başladığı pastacılığın bu kadar üne kavuşacağını hayal etmiyordu fakat Malta’ya gidip onun çikolatalı kekini yemeden dönmeyen yoktur diye tahmin ediyorum. O büyülü Mdina sokaklarında karşımıza çıkan Fontanella Tea Room harika manzarası, lezzetli çikolatalı keki ve espressosu ile mutlaka gidilmesi gereken bir yer.

IMG_7943

Ne zaman gideyim? 5 çayına :)

Ne yiyelim? Çikolatalı kek

Ne içelim? Espresso, English tea

Fiyat: Baya ucuz! 2 espresso ve 1 kocaman dilimli çikolatalı kek için 6 euro ödedik!

Bilsen iyi olur: Rezervasyona gerek yok. Manzarası ve tatlı tatlı esen rüzgarlı terası çok güzel!

Amorino Valletta

Adres: 36 Republic Street, Valletta

Hani şu gül şekilli dondurma var ya işte onun yaratıcısı Amorino markası ve Avrupa’da birçok yerde şubesi var. Malta’da da görünce havalara uçtum ve her güne bir tane Amorino dondurması koydum :) Hem aşırı lezzetli hem de çok fotojenik. Bi uğrayın derim :)

IMG_7733

IMG_7734

Ne yiyelim? Bana kalsa hepsini ama benim en sevdiklerim hindistancevizi, mango, nane, nutella, fıstık.

Fiyat: Küçük boy dondurma 3,60 eur

Buraya kadar olan kısımda paylaştığım tüm restoran ve cafeler tamamen benim deneyimim fakat bir de araştırıp, not alıp gitmeye vakit bulamadığım yerler var. Eğer alternatif isterseniz onlar da şöyle;

  • Rampila– Romantik bir terası var.
  • Malata– duvarlarında çok sayıda portreler var.
  • Ta ‘ Marija– geleneksek Malta mutfağı
  • Cafe Jubile– kahvaltı, öğlen yemeği, akşam yemeği her şey için gidilebilir.
  • Angelica– aklımın çok fena kaldığı yer.

Malta mutfağı hem karın doyuruyor hem de göz. Biz aşırı aşırı çok sevdik!

Dünya benim evim’i facebooktan, instagramdan ve twitterdan takip edebilirsiniz.

Bunları da okumak isteyebilirsin

Bu konuda söyleyecek bir şeylerin olmalı

E-posta adresin yayımlanmayacak.