Budapeşte Hakkında Az Bilinen 10 Gerçek

Budapeşte’den ayağımın tozuyla döndüm ve en çalışkan halimle Budapeşte hakkında az bilinen gerçeklerle Budapeşte yazısı serime başlayayım istedim :)

Szechenyi Baths

  1. Budapeşte’nin termal kaynak bakımından dünyanın en zengin yeri olduğunu biliyor muydunuz? Açıkçası ben bilmiyordum ve haritada belirtilen görülmesi gereken yerlerde çok sayıda termal havuz görünce çok şaşırdım. Budapeşte’de günlük 70 milyon litre termal su yeraltından yeryüzüne çıkıyor. Termal banyo kültürü Romalılardan Budapeşte’ye kalan bir zenginlik. Szechenyi Baths, Budapeşte’deki termal banyo örneğinin en iyisi. Diğer bir zenginlik ise 16. ve 17. yüzyıllardan kalan Türk hamamları. Kiraly ve Veli Bey ise Budapeşte’nin en iyi Türk hamamlarından.
  2. Budapeşte Parlamento Binasının dünyanın en büyük üçüncü parlamento binası olduğunu biliyor muydunuz? Bu görkemli yapı 18.000 metrekare alanın üzerine kurulu. 691 odası ve 20 kilometre uzunluğunda merdivenleri var. Sadece ön cephesinde 90 tane heykel bulunan bu ihtişamlı parlamento binasının iç mimarisinde 40 kilo 23 ayarlık altın kullanılmış. 1885 yılında yapımına başlanan bu Neo-Gotik sarayın yapımı 1902 yılında tamamlanmış. Budapeşte’nin tüm köprülerinden görünen bu olağanüstü mimariyi ölmeden önce görmek üzere not edin :)
  3. Avrupa’nın en eski metro hattının Budapeşte’de olduğunu biliyor muydunuz? Tabii ki Londra’dan sonra :) Ben bu gerçeği öğrenince pek şaşırmadım çünkü Budapeşte’de çok nadir de olsa kullandığımız metrolar o kadar eskiydi ki adeta zamanda yolculuğa çıkmış gibiydik. Macaristan’ın 1000. yıl kutlamasında açılan bu hat “Millennium Underground” olarak anılıyor. M1 metro hattı günümüzde City Park ile şehir merkezini birbirine bağlayarak Budapeşteliler tarafından kullanılmakta.
  4. Dünyanın ikinci en büyük ve Avrupa’nın en büyük Sinagogunun Budapeşte’de olduğunu biliyor muydunuz? Dohany caddesi üzerinde bulunan “The Great Synagogue” aynı anda 3000 ibadetçiye ev sahipliği yapabiliyor. 44 metre uzunluğunda olup 2000 metrekare üzerine kurulu bu sinagog Neo-Fas döneminin izlerini taşıyor ve 1854 ile 1859 yılları arasında inşa ediliyor. Günümüzde sinagogun önünde her daim polis bulunmakta.
  5. Budapeşte’de bu zamana kadar korunarak süregelen en önemli iki şeyin sanat ve kültür olduğunu biliyor muydunuz? Bunu şehirde gezinirken çok açık bir şekilde görebiliyorsunuz çünkü Budapeşte tarihi yapılarla donanmış bir şehir. Şehirde mimarisine hayran kalacağınız 40 tane tiyatro ve 100’den fazla müze var. Dünyanın en iyi opera binalarından birine sahip olan Budapeşte’de her daim konser, festival, sanat ve kültür organizasyonları bulmak mümkün.
  6. Budapeşte Hayvanat Bahçesinin dünyanın en eski hayvanat bahçelerinden biri olduğunu biliyor muydunuz? Ben hayvanların kafesler içine koyulup üzerinden para kazanılmasına karşıyım bu yüzden gittiğim yerlerde hayvanat bahçelerine gitmiyorum fakat bu gerçeği sizinle paylaşmayacağım anlamına gelmiyor :) Zira hayvanat bahçesi severler özellikle çocuklu gezginler için iyi bir alternatif olabilir. Budapeşte Hayvanat Bahçesi, kapılarını 1865 yılında açıyor ve içindeki hayvanlara ek olarak içinde kayda değer birçok “Art Nouveau” mimarisinde yapılar var. “Elephant House” ve “ Palm House” ve ana giriş kapısı onlardan sadece birkaçı.
  7. Budapeşte’nin İslam’ın kutsal yerlerinden birine ev sahipliği yaptığını biliyor muydunuz? Haritada şehrin Buda kısmında bulunan Gül Baba Türbesini görünce öğreniyorum ki 16. yüzyıl Türk istilasında Macaristan’a gelen Gül Baba 1541 yılında burada vefat ediyor. Onun anısına türbe yaptırılıyor ve Müslümanlar tarafından ziyaret ediliyor. Ben gitmedim ama Budapeşte’ye gidip ziyaret etmek isteyen olursa diye paylaşıyorum.
  8. Dünyanın en büyük müzik festivallerinden birine Budapeşte’nin ev sahipliği yaptığını biliyor muydunuz? Sanıyorum bunu biliyordunuz :) Sziget Müzik Festivali her yıl Ağustos ayında düzenleniyor ve dünyanın her tarafından gelen 400.000’den fazla müzik severe ev sahipliği yapıyor. Budapeşte’deki açık hava reklam alanları Sziget Festival posterleri ile donatılmıştı. Müziksever gezginlerin Ağustos ayı gezi programlarına alınır belki :)
  9. Macaristan’ın en büyük şehrinin Budapeşte olduğunu biliyor muydunuz? Başkent Budapeşte olunca bu bilgi tahmin edilebilir oluyor fakat rakamlarla bu şu anlama geliyor; Macaristan nüfusunun %20’si Budapeşte’de yaşıyor ve her 5 kişiden biri “Budapester” oluyor :)
  10. Macaristan’ın başkentinin aslında sonradan Budapeşte olduğunu biliyor muydunuz? 13. yüzyıla kadar Esztergom – Macaristan’ın ilk kralının doğduğu ve taç giydiği yer-Macaristan’ın başkentiymiş. 1241-42 yıllarındaki Moğol istilasından sonra Kral Bela IV. kraliyet merkezini korumak amacıyla Buda’ya taşımış ve bugünün Budapeşte’si 1873 yılında Buda, Pest ve Obuda (Old Buda) şehirlerinin birleşmesiyle Macaristan’ın başkenti olmuş.

Bonus: Dünyanın en lezzetli dondurmalarının İtalya’de değil Budapeşte’de yapıldığını biliyor muydunuz? Ben bilmiyordum ve bu gerçeği deneyimlediğimde dünyalar benim oldu. Lezzetli dondurma yemek istiyorum diye ağlarken Budapeşte’de önünde kuyrukların uzayıp gittiği dondurmacılarla tanışmak evrenin bana minik bir hediyesi oldu. Lavantalı dondurma yerken kendimi lavanta çiçeğini yemiş gibi hissettiğim dondurmaları şimdiden çok özledim.

Bir sonraki yazım Budapeşte’de ilk gün neler yaptık olacak.

Dünya benim evim’i facebooktan ve instagramdan takip edebilirsiniz :)

Bunları da okumak isteyebilirsin
1 yorum
  1. budapeste sehir ve gezi rehberi diyor ki

    Budapeste gercekten harika bir sehir. Biz ailecek kendimiz gittik ve orada rehberlik yapan grubptan turkce yardim aldik. Tek gidenlere faydasi olur diye linklerini paylastim. ( http://www.budapestetur.com )Budapesteye kadar gitmisken Budin kalesini ve unlu corbasi Gulasi deneyin derim. Geceleri gercekten baska bir guzel olan sehir arti tat vermekte. Resimve yazi icin elinize saglik derim

Bu konuda söyleyecek bir şeylerin olmalı

E-posta adresin yayımlanmayacak.