Denizden babam çıksa yerimcilerin cenneti: Yunan Mutfağı ve Atina Yeme İçme Rehberi

Akdeniz mutfağının en lezzetli mutfaklarından biri olan Yunan mutfağı özellikle deniz mahsülleri ile denizden babam çıksa yerimciler için bir cennet. İtalyan, Balkan ve tabii ki Türk mutfağından lezzetler de sunan Yunan mutfağında zeytinyağı, sarmısak, limon ve taze baharatların önemi büyük. Yemeğe lezzet katan bu malzemelerle Yunanistan’da kötü yemek deneyimi yaşamanız bence pek mümkün değil. Zaten sadece yemek yemek için bile Yunanistan’a gidilir.

Yunanistan’ın neresine giderseniz gidin menü hemen hemen aynıdır ve bazı mezelerin sadece tadı değil yazılışı bile Türk mezeleri ile aynıdır. Cacık, dolma, şakşuka bunlardan sadece bazıları :)

Yunanistan’da kahvaltı geleneği

Beyaz peyniri, domatesi ve taze otları ile efsane olan bu topraklarda Yunanlar kahvaltıyı öğünden saymıyor. Küçüklükten itibaren kahvaltı atlanan bir öğün olunca Yunanların kahvaltı geleneği bir kahve ile sınırlı kalıyor. Kahvenin yanına eşlik eden koulouri bizim çok yakından tanıdığımız bir yiyecek; simit :) Ve Yunanistan’da koulouri yolda, küçük tezgahlar üzerinde satılıyor. Tıpki bizim ülkemizde olduğu gibi.

Atina’da kahvaltı

Spollati, Aiolou 27

Spollati, Monastraki bölgesinde, önünde sürekli insan trafiği olan tatlı bi cafe. Sabah saatlerinde hemen hemen tüm masaları kahve içen insanlarla dolu oturduk ve omletli kahvaltı hayalimizi gerçekleştirdik :) Eğer siz de yok ben simit yemem derseniz Spollati kahvaltı için süper bi seçenek.

IMG_3503

IMG_3509

IMG_3510

Yunanistan’da kahve geleneği

Bizim Türk kahvesi dediğimiz, yanında su ve lokum ile servis ettiğimiz kahve, Yunanistan’da Grek cafe yani Yunan kahvesi olarak servis ediliyor. Tadı, sunumu, yapılışı, lezzeti, içme kültürü tam anlamıyla bizimkiyle aynı. Biz Türklere göre bizden onlara kalmış bir gelenek, Yunanlılara göreyse Grek cafe zaten onların. Seyahat ettikçe ve okuyup, öğrendikçe görüyorum ki tarih dersleri bize biraz yanlı anlatılmış. O yüzden benim yorumum nötr. Sonuç olarak bence her ikisi de aynı kahve :) Üstelik çok lezzetli. Fakat yaz sıcağında tercih edilen kahve tabii ki frappe :)

Atina’da kahve

Lulu’s Bakery, Thespidos 4, Plaka

Plaka bölgesinin en keyifli sokaklarından birinde bulunan Lulu’s Bakery hem kahvesi hem de mini pasta çeşitleri ile size nefis anlar yaşatabilir. Dışarıdaki mini masalardan birine oturup güzel Plaka’nın keyfini çıkarabilirsiniz.

Plaka Merdivenleri, Minisikleous sokağı

Plaka merdivenleri, minderini merdivenlere atmış uzo, bira, kahve içen bi kalabalıkla dolu. Biz iki kere bu merdivenlerde oturup yorgunluk attık. Yunan gençlerin takıldığı bu merdivenlerde bol sohbet, bol coşku ve bol kahkaha var.

IMG_3778

Yunanistan’da öğlen yemeği

Yunanlar da tipik bi Akdeniz ülkesi olarak sieastayı çok seviyor. Dolayısıyla şehirde 2-5 arası siesta ve birçok restoran, cafe, bar kapalı. Öğlen yemeği Yunanlar için çok önemli bir öğün değil. O yüzden Yunanistan’da öğlen yemekleri genellikle birkaç atıştırmalık ve salatadan oluşuyor. Yunanlar için salata bir yemeğin olmazsa olmazı. Biz de bu yüzden her öğüne mutlaka bir Grek salad söyledik :)

Atina’da öğlen yemeği

Strofi Tavern, Rovertou Galli 25

Strofi Akropolis manzarası, aydınlık terası ve ferah tasarımı ile bizden tam not aldı. Üstelik hem servisi hızlıydı hem de yemekler inanılmaz lezzetliydi. Fiyat olarak çok ucuz bir yer değil ama çok pahalı da değil. Eğer şık bir yerde lezzetli deniz mahsülü yemek isterseniz tercih edebilirsiniz.

IMG_3620

IMG_3629

IMG_3631

IMG_3635

Karamanlidika, Sokrates 1

Atina’ya gitmeden yeme-içme ile ilgili araştırma yaparken karşıma Karamanlidika çıktı. Tam istediğim gibi bi yer. Böyle şarküteri gibi, nasıl salaş, nasıl rahat. Hemen arayıp rezervasyon yaptırmak istedim. Telefona Maria çıktı. Sonradan öğreniyorum ki Maria Karamanlidika’nın sahibi. Kendisi İspanyol eşi Yunan ve tam bir Türk aşığı.

Maria’ya rezervasyon yaptırmak istiyorum dedim. Nereden geleceksin dedi, İstanbul dedim. Tamam, sen gelince beni bul dedi, peki dedim :)

Aynen dediği gibi yaptım. Karamanlidika’ya varınca gittim Maria olduğunu düşündüğüm kişinin yanına ve ben Öznur, hani dün telefonda konuşmuştuk ya dedim. Maria bana bi sarıldı, sanırsınız yıllardır beklediği ve onu ziyarete giden bi arkadaşıyım :) Eee ben de sıcakkanlıyım ya, karşılık verdim Maria’ya. Arka bahçede bize hemen bi masa hazırlattı. Sonrası ise tek kelime ile ziyafet ve keyif.

IMG_4007

IMG_4008

IMG_4013

Menü size çok tanıdık gelecek. Mezeler efsane. Tanımlamak gerekirse Yunan, İspanyol ve Türk mutfağı karışımı. Lezzetler muhteşem. Biz o kadar çok meze söyledik ki garson bizi durdurdu. Minik masamızı lezzetli mezelerle ve uzo ile doldurup, arka fonda çalan Yunan ezgileri ile saatlerce sohbet edip, hem anın hem de yemeğin tadını çıkardık.

Birkaç kez Maria ile kucaklaştık, sarıldık ve şarküteri kısmından feta cheese ve prosciutto alıp Karamanlidika’dan ayrıldık. Atina’ya gideceklere buraya gitmelerini mutlaka tavsiye ediyorum. Maria’ya benden selam söylemeyi unutmayın :)

IMG_4014

IMG_4020

IMG_4022

Fiyat olarak gerçekten çok ucuz. Biz iki kişi tıka basa yedik ve içtik. 41 euro ödedik.

Yunanistan’da akşam yemeği

Yunanlılar için akşam yemeği tüm öğünler arasında en önemlisi. Zaten tavernalar bol sohbetli ve keyifli akşam yemekleri için var. Yunanlılar akşam yemeğini özellikle yaz aylarında saat 9-10 gibi yiyor. Aile ile kalabalık yemekler Yunanlılar için bir gelenek. Üstelik tavernaya çocukla gidilmez diye bir şey de yok bu yüzden Yunanistan’da kalabalık masalara baktığınızda çocuklu aileleri de görebilirsiniz. Çocuklar da siesta yaptığından akşam geç saatlere kadar aileleri ile tavernada kalabiliyorlar. Birlikte yemek yemeğe çok önem veriyorlar. Mesela ortaya birsürü meze söyleyip yemeğe hep birlikte başlıyorlar. Yunanistan’da hiçbir restoranda büyük boy uzo servis edilmez. Uzo küçük 20’lik şişelerde servis edilir. Çünkü Yunanlılar sarhoş olmak için değil keyif için içerler. Mezenin yanında salata, deniz mahsülü, tatlı, meyve ve son olarak kahve servis edilir. Ne kadar benziyoruz değil mi? :)

Atina’da akşam yemeği

Varoulko, Koumoundourou 52, Piraeus

1987 yılında kapılarını Pirelilere açan Varoulko ödüllere doymayan bir restoran. Michelin yıldızlı şef Lefteris Lazarou halk tarafından bilinmeyen balıkları pişirip Yunanistan’la tanıştıran ilk şef ve Varoulko’nun mutfağı ona emanet.

Pire limanında bulunan Varoulko, romantik bir akşam yemeği için muhteşem bir restoran. Limanın hemen kıyısında yer alması sebebiyle buraya akşamüzeri gidip pembemsi gökyüzü eşliğinde şarabınızı yudumlayabilirsiniz.

Burada masaya gelen her şey bir yemek değil de bir sanat eseri gibi. Hem restoranın ambiyansı, hem servis, hem de lezzet bakımından Varoulko Atina seyahatinizde şans verilmesi gereken yerlerden biri.

IMG_3823

IMG_3829

Processed with VSCO with a6 preset

Michelin yıldızlı bir restoran olması sebebiyle fiyatlar da biraz yüksek. Fakat İstanbul ile kıyaslandığında yine de normal-bence-. İki kişilik doyurucu bir akşam yemeği için 95 euro ödedik.

IMG_3830

Processed with VSCO with c1 preset

Yunanistan leziz mutfağı için bile mutlaka seyahat edilmesi gereken bir ülke. Seyahat planlarımızda başka Yunan şehri yok ama belki bi süpriz yapıp bi haftasonu yolumuzu Tasos adasına düşürürüz. Beni duyuyor musun sevgiliiiim? :)

Atina Rehberi yazım için tıklayınız.

Halkidiki Rehberi yazım için tıklayınız.

Tasos Adası Rehberi yazım için tıklayınız.

Dünya benim evim’i facebooktan, instagramdan ve twitterdan takip edebilirsiniz.

Bunları da okumak isteyebilirsin
1 yorum
  1. Ayfer diyor ki

    Öznur Günaydın,
    :) e mail adresimde yeni yazı için bildirim görünce işi gücü bıraktım, önce sosyal hesaplardan post’a bakındım ve bir çırpıda yazıyı okudum. Sanki hiç Yunanistan’a ve adalarına adım atmamışım gibi hissiyatla okudum. Nasıl tatlı bir dil, nasıl güzel fotoğraflar. Grek kültürüne hayran olmanın yanısıra yazan kişinin sizi alıp oralara götürmesi de bence ayrı başarı.
    Yemeklerin şahane olduğuna eminim. Deniz mahsulü tüketemiyorum normalde ama her sene muhakkak ada-adalar yaptığım için doyana kadar en lezzetli durakları keşfediyorum.
    Yazmaya devam, gezmeye devam, böylesi tatlı fotoğraflara devam Öznurcum :)
    Bir de küçük bir önerim var sana. Mavi barbayani içtiniz mi? Sanki daha çok yeşil efe’ye benziyor gibi. Bana içimi daha rahat geldi son keşfimde. :)
    Ah içim de açıldığına göre ben işe dönebilirim!
    Sevgiler…

Bu konuda söyleyecek bir şeylerin olmalı

E-posta adresin yayımlanmayacak.