Yazıma bir itirafla başlamak istiyorum. 6 yıl önce Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta Erasmus yaparken en yakın arkadaşlarımdan biri Gürcistanlıydı ve ben onunla yaptığımız bir sohbette Gürcistan’ın komşumuz olduğunu öğrendim. Sonra hep çok yakın hissettim onu kendime. Erasmus bitince herkesten ayrılırken ağlıyorduk ama biz birbirimizden ayrılırken nasıl olsa çok yakınız diye ağlamamıştık :) Hep görüşürüz dedik birbirimize ama 6 yıl boyunca görüşemedik…
Tiflis’e Nasıl Gidilir?
Pegasus’un 2015 Mart ayında yaptığı kampanyadan 8 ay sonrası için Tiflis’e bilet aldık ve 2 kişi gidiş-dönüş 474 lira ödedik. Cemal’in indirimli biletleri arkadaşına söylemesi ile onlar da çift olarak bu seyahatimizde bize katıldı ve çok keyifli bir hafta sonu geçirdik.
Gürcistan Vize Uygulaması Nedir?
Dünya üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimliğimizle gidebileceğimiz sadece 2 yer var. Bunlardan birisi Gürcistan diğeri ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti. Dolayısıyla Gürcistan’a elinizi kolunuzu sallaya sallaya gidebilirsiniz.
Önemli Not: Pasaportunuzu yanınıza almanıza gerek yok. Pasaport ile de gidebilirsiniz fakat boşu boşuna yurt dışı çıkış harcı için 15 lira ödemeniz gerekir. Kimliğinizle Gürcistan’a gitmenizi tavsiye ederim. Kimlik kontroldeki Gürcü polis benimle Türkçe bile konuştu…
Tiflis Havaalanından Şehir Merkezine Ulaşım
Pegasus’un Tiflis uçuşu gece yarısı olduğu için biz direk taksi seçeneğini kullandık. Havaalanından şehir merkezi yaklaşık 17 km, taksiye 13 dolar ödedik ve 4 kişi bindiğimiz için oldukça hesaplı oldu.
Tiflis’te Konaklama Rehberi
Konaklamamızı da 8 ay önceden Airbnb üzerinden yaptık ve çok memnun kaldık. Eğer yolunuz Tiflis’e düşerse konaklama olarak kaldığımız yeri mutlaka tavsiye ediyorum. Hem lokasyon, hem ev hem de ev sahibinin iletişimi bakımından son derece başarılı bir seçim oldu. Ev sahibimiz Beka, varışımız sabah 3 olmasına rağmen bizim için bir taksi organize etti ve anahtarı şoför ile yolladı. 2 kişi 3 gece konaklama için 260 lira ödedik. Airbnb üzerinden eve bu linkten ulaşabilirsiniz.
Gürcistan Para Birimi Nedir?
Gürcistan’ın para birimi Lari. 1 Lari 1.23 TL yapıyor. Fiyatlar genellikle çok uygun. Örneğin 1 kahve 3,5 Lari, 1 küçük su 0.79 Lari, 0,33’lük bira 3,5 Lari gibi…
Tiflis’te Şehir İçi Ulaşım
Tiflis’te şehir içi ulaşımda genellikle sarı renkli dolmuşlar kullanılıyor fakat biz hiç dolmuş kullanmadık çünkü durak sistemlerini anlamaya hiç uğraşmadık. Bir de metro var ama metro hattı Sovyet döneminde fabrika ve işçilerin bulunduğu semtler arasında yapılmış. Tiflis, baştanbaşa yürünemeyecek kadar da büyük bir şehir peki ulaşım aracı olarak ne kullanacağız diye sorarsanız taksi :)
Yalnız taksilerde taksi metre yok yani tamamen pazarlıkla çalışıyor ve taksi gerçekten çok ucuz. Açılış ücreti ya da kilometre hesabı yok. En uzak mesafeye 10 Lari, kısa mesafelerde ise 5 Lari olarak düşenebilirsiniz. Bu rakamların üzerine çıkmamanızı tavsiye ederim ama 1-2 Lari farktan bir şey olmaz :)
Kısa Kısa Tiflis
- Tiflis, Gürcistan’ın başkenti ve nüfusu 1.5 milyon civarında.
- Tiflis, tarihi İpek Yolu üzerinde bulunduğu için tarih boyunca çok önemli bir role sahip olmuştur.
- Tiflis tarih boyunca İran, Arap, Osmanlı, Moğol ve Rus egemenliği altında kalmış.
- Gürcistan, 1936 ve 1991 yılları arasında SSCB (Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği)’ye bağlı kalıyor ve 1991 yılında ülke bağımsızlığını ilan ediyor.
- Türkiye haricindeki diğer komşuları Ermenistan ve Azerbaycan’dır.
- Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı proje isminden de anlaşılacağı gibi buradan geçiyor ve ülke ekonomisinin çok büyük bir kısmı bu projeden alınan komisyondan geliyor.
- Tiflis’in kelime anlamı “sıcak su” demektir.
- Dünyanın en eski şarap üreticilerinden biri de Gürcistan. Arkeologlara göre bölgedeki ilk şarap bağları 8,000 yıl öncesine dayanıyor. Toskana bölgesi ve Güney Fransa bölgesi gibi şarapçılıkla ünlü bölgelerde tattığım şaraplarla Gürcü şaraplarını karşılaştırdığımda Gürcü şarabı açık ara öne çıkıyor. Hayatımda bu zamana kadar içtiğim en lezzetli şaraplar Tiflis’te. Yeme-İçme rehberi kısmında hem şarap markası hem de şarap satın alabileceğiniz yerlerden bahsedeceğim.
- Dünyada tamamen bağımsız bir dile mensup olan 14 adet alfabe var ve Gürcü alfabesi bu 14 alfabeden biri. Alfabesi tamamen kendine özgü olan bu dil dünyanın aynı zamanda en zor dillerinden biri. Gürcü isimleri gibi Gürcü dilinin çıkardığı ses de inanılmaz değişik. Birbiri ile konuşan insanların ilk başlarda kavga ettiğini düşünebilirsiniz fakat aslında onlar gayet keyifli bir konu üzerinde sohbet ediyorlar :) Ayrıca Gürcü alfabesinde büyük harf bulunmuyor.
- Tiflis’in eski şehri ile birlikte birçok kilisesi UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesinde yer alıyor.
- Avrupa’nın en yüksek yerleşimi Gürcistan’da bulunuyor.
- Sigaranın en ucuza satıldığı yerlerin başında geliyor. 1 paket Marlboro marka sigara 3,60 Lari.
- İstanbullu şoförlerin deliliği nam salsa da Tiflis trafiği ve Tiflisli şoförlerleri İstanbul’dan daha fena. Şehirde kırmızı ışık yok denecek kadar az. Karşıdan karşıya geçmek isterseniz canınızı tehlikeye atmayın ve biraz daha fazla yürüyerek alt geçitleri kullanın. Arabalar yaya geçidinde bile durmuyor ve yaya geçidinden geçen insanların üzerine doğru sürüp, kornaya basıyorlar. Tiflis, ölümlü kazaların çok fazla olduğu bir şehir. Zira Gürcistan’da ehliyet uygulaması yok. Eğer polis durdurursa pasaportlarını göstermeleri yeterli oluyor.
- Gürcistan, doğası ve Kafkas dağları ile ünlü bir ülke fakat Tiflis yeşil bir şehir değil.
- Duyunca çok şaşırdığım bir diğer şey ise kız kaçırmalarının Gürcistan’da oldukça yaygın olması. Gürcistan hukukunda yasaklanmasına rağmen hala kız kaçıran damatlar varmış. Bu geleneğin bizden Gürcülere kaldığını düşünüyorum :)
- Gürcistanlılar oldukça misafirperver insanlar. Evlerine gelen misafirleri kendilerini daha rahat hissetsin diye ayakkabılarının çıkarılmasını uygun bulmazlarmış.
- Sigara içmeyenler için kötü haber! Gürcistan’da tüm mekânların içinde sigara içilebiliyor.
- Kadın- erkek fark etmeksizin çok erken yaşta evleniyorlar ve çocuk yapmayı çok seviyorlar. Çünkü bir bebek kokusunu tanrı kokusuna benzetiyorlar.
- Gürcistan inanılmaz güvenli bir ülke. Kapı kilitleme gelenekleri yok. Polis merkezleri oldukça şeffaf bir şekilde çalışıyor ve son birkaç yılda hiç araba çalınmamış.
Bir sonraki yazım Tiflis’te görmeden dönmemeniz gereken yerler ve Tiflis yeme içme rehberi
Dünya benim evimden sevgiler
Dünya benim evim’i facebooktan, instagramdan ve twitterdan takip edebilirsiniz.