Madrid’te Yapılacak 10 Şey

Alternatif Madrid Rehberi

Madrid’e ilk kez 2010 yılında gitmiştim. Bizi İspanyol arkadaşım Jesus gezdirdiği için Madrid’in hem turistik yerlerini hem de lokal bölgelerini gezmiş ve bol yürüyüşlü ve keşifli birkaç gün geçirmiştik. O yıl Madrid dışında Barcelona, Sevilla ve Ourense’yi görmüş en çok Madrid’e vurulmuştum. Barcelona’nın o turistik karmaşasından daha ziyade tam bir başkent cool’luğundaydı Madrid.

İkinci gidişim ise tamamen Jesus’u görme ve daha önce bir turist gibi gezdiğim şehirde daha sakin zaman geçirmek içindi. Yaşadığımız şehir dışında bir yerde haritasız gezme hissi kesinlikle çok tatlı.

Ve son olarak geçtiğimiz Temmuz ayında Jesus’un düğünü için İspanya’ya gidip, dönüşümüzü Madrid’ten yaptık ve o günü Madrid’te yapmaktan keyif aldığımız şeylere ayırdık.

Daha önce 3 kere gittiğim ve saray, müze gibi yerleri ilk gittiğim zaman gezdiğim ve açıkçası hatırlamadığım için Madrid gezi rehberi yazısı yerine Madrid’e her gidişimde keyifle yaptığım şeyleri listelemek istedim.

Kısa kısa Madrid

  • 17. yüzyıldan beri İspanya’nın başkenti olan Madrid adını Arapça “çok sayıda akarsu” anlamına gelen “Magerit”ten alıyor.
  • İstanbul, Londra, Berlin ve Paris’ten sonra Avrupa’nın en kalabalık beşinci başkenti olan Madrid’in nüfusu 2011’de yapılan sayıma göre 3 milyonun üzerinde.
  • Madridliler kendilerine İspanyolcada kedi anlamına gelen “gatos” diyor bunun da sebebi Arap istilasında bir askerin duvara kedi gibi tırmanmasından geliyor :)
  • Madrid, Avrupa’da en az yağmur alan yerlerden biri yani hava çoğunlukla pırıl pırıl güneşli. Hatta öyle ki 2012 yılının Ağustos ayında 40.5 dereceye ulaşarak son 92 yılın en sıcak zamanını yaşamış.
  • Dünyanın en eski restoranı Restaurante Botin, Madrid’te. Guinness Rekorlar Kitabına bile girmiş!
  • Madridlilerin bir yeni yıl kutlama geleneği var ki çok sempatik :) Sol meydanında toplanıp 12 tane üzüm yiyerek yeni yıla giriyorlar :))
  • Meksika ve Venezuela’dan sonra dünyanın en büyük boğa güreşi ringi 24.000 kişilik kapasitesi ile Madrid’te.

Madrid’te yapılacak 10 şey

  1. Madrid’in en etkileyici meydanı: Plaza Mayor

Madrid’in en ünlü meydanı Sol meydanıdır fakat en etkileyicisi kesinlikle Plaza Mayor meydanı. Bu meydanın 9 tane girişi var fakat tavsiyem Sol meydanı tarafındaki sütunlu kemeraltı girişini kullanmanız. Plaza Mayor meydanı dikdörtgen şeklinde ve o kadar büyük ki o sütunlu kemeraltından geçtikten sonra karşınıza böyle devasa bir meydan çıkmasına şaşıracaksınız. Meydan adını gösterişli belediye binasından alıyor. Bu meydana bakan belediye binasının toplam balkon sayısı 237!

IMG_9972

IMG_9970

Geçmişte taç giyinme seramonilerinin, boğa güreşlerinin, çeşitli festivallerin yapıldığı Plaza Mayor meydanı günümüzde sokak sanatçıları ile renkleniyor. Meydana bakan birçok cafe de var fakat fiyatlar oldukça yüksek. O yüzden tavsiyem içeceğinizi, meyvenizi veya yemeğinizi takeaway alıp, Plaza Mayor meydanına gelmeniz.

  1. Madrid’in en lezzetli sıcak çikolatacısı: San Gines Cafe

San Gines Kilisesi yakınındaki pasajlı yolda bulunan bu nostaljik sıcak çikolata dükkanı 1894 yılından beri aynı yerde hizmet veriyor. İspanyolların ünlü tatlısı churros– yağda kızartılan kıtır kıtır halka hamur- San Gines’de chocolate con churros adıyla satılıyor. Çikolata ise İspanyol usulü; kıvamlı, bitter ve tadı oldukça sert.

Fakat San Gines Cafe’nin beni en çok etkileyen detayı mermer tezgahı, yeşil renkli kadife koltukları ve tahta panalleri ile nostaljik dekorasyonu oldu.

Madrid’e gelip San Gines’de chocolate con churros yemeden dönmeyin bence :)

Adres: Pasadizo de San Ginés, 5- Madrid

  1. Madrid’in hatta belki de dünyanın en ilginç müzesi: Ham Museum

Eğer domuz etine karşı bir önyargınız yoksa Madrid’te mutlaka deneyimlemeniz gereken bir yer Ham Museum. Müze derken aklınıza dokunulmayan sadece gezilen bir yer gelmesin. Ham Museum aslında bir şarküteri ve İspanya’nın en ünlü domuz eti ve peynirlerinin yanı sıra domuz etine dair her şeyin satıldığı bir yer. Biz Madrid’e her gidişimizde Ham Museum’a mutlaka gidip, kalabalık barında oturur; biramızı içip, domuz etinin en sevdiğimiz kısmı prosciutto’muzu yeriz. Ham Museum’da fiyatlar gerçekten ucuz. Özellikle İspanya’nın ünlü iberico ham’ini mutlaka denemeli, barında diğer İspanyollarla omuz omuza oturmalı ve dünyada eşi benzeri zor bulunan bu müzenin tadını çıkarmalısınız.

IMG_9962

IMG_9967

Adres: Carrera San Jeronimo 6 (Sol Meydanının hemen yanındaki cadde üzerinde)

  1. Madrid’in en ünlü caddesinde yürüyüşe çıkın: Gran Via

Madrid’in Broadway’i!

İnşaatı 1910 yılında başlayan Gran Via Madrid’in en ünlü caddesi. Gran Via üzerinde bulunan yapılardan İspanya Bankası başta olmak üzere diğer binalar Art Nouveau ve Art Deco stilinde tasarlanmış. Bu yüzden gözlerinizi görsel şölene hazırlayın. Gran Via hem turistler hem de Madridliler tarafından sıklıkla kullanılan bir cadde. Zira cadde üzerinde çok sayıda restoran, bar, cafe, sinema, tiyatro, ünlü moda markalarının mağazaları ve kumarhaneler yer alıyor.

IMG_9999

IMG_9998

Metropolis binası, Telefonica binası, opera binası olarak kullanılan Capitol Gran Via’nın en ünlü yapılarından bazıları. Yolunuz Madrid’e düştüyse zaten Gran Via’da yürümemeniz gibi bir durum olamaz ama ben yine de yazayım.

P.S: Özellikle akşamüzeri güneş batmak üzereyken bu caddede yürümenizi tavsiye ederim.

  1. Madrid’in en renkli bölgesinde keşfe çıkın: Chueca

İspanya dünyanın en homofobik OLMAYAN ülkesi ve her yıl Madrid’te kutlanan Gay Pride olması gerektiği gibi bir festival tadında geçiyor. Eğer gay pride zamanına denk gelmediyseniz üzülmeyin, Madrid’te özellikle gaylerin yaşadığı, çalıştığı, vakit geçirdiği Chueca isimli bir bölge var. Bu bölge Madrid’in en renkli sokaklarına ve en renkli görüntülerine ev sahipliği yapıyor. Chueca bölgesine girdiğinizde ilk dikkatinizi çekecek olan şey hemen hemen tüm binaların balkonlarında asılı gökkuşağı bayrakları. Birçok cafe, bar, restoranın da bulunduğu Chueca bölgesinin en ünlü gece klüpleri Black & White, Delirio, Why Not, Truco ve Fulanita de Tal.

IMG_9863

IMG_9864

Eğer homofobikseniz korkularınızın üzerine gitmeniz açısından bu bölgeye gitmeniz faydalı olabilir :)

  1. Madrid’in en huzurlu parkında kayıkla yolculuğa çıkın: Parque del Retiro

Spor yapan, köpeğini gezdiren, paten kayan Madridlilerin yanı sıra içinde bulunan turistik saray ve heykellerden ötürü turistler tarafından da ziyaret edilen Parque del Retiro, Madrid’in en güzel parkı. Ben bu parkta iki şey yapmaya bayılıyorum. Biri Palacio de Cristal (Kristal Saray)’in merdivenlerinde oturup minik gölün ortasından gökyüzüne doğru fışkıran suyu izlemek, diğeri ise parkın içindeki gölde kayıkla yolculuğa çıkmak. Madrid’e gelip en güzel parkını gezmeden dönmek olmaz.

IMG_9917

IMG_9921

IMG_9934

  1. Madrid’in en lezzetli sokak lezzetleri için: Mercado de San Miguel

Madrid’e ilk kez gittiğimizde Mercado de San Miguel’in hemen arkasındaki hostelde kalmıştık ve bu eski Pazar yerini keşfetmek hiç de vaktimizi almamıştı :) Madrid’e her gidişimizde uğrayıp sokak lezzetlerini tattığımız Mercado de San Miguel önce cam ve demir malzemeleri ile inşaa edilmiş tarihi mimarisi ile daha sonra burnunuza gelen enfes kokular ile eminim dikkatinizi çekecek. Mercado de San Miguel’deki tüm lezzetler İspanya’ya ait ama buradaki tapasçılar gerçekten çok iyi ve çok yaratıcı! İster aç gidin ister tok bu tapasları yemeden oradan ayrılamayacaksınız.

IMG_9983

IMG_9976

IMG_9979

Adres: Plaza de San Miguel

  1. Madrid’in en stil restoranında uygun fiyata yemek yemek için: Bazaar Restaurant

Bazaar Restaurant’ı Jesus sayesinde keşfetmiş ve daha ilk seyahatimizde çok sevip, iki kere yemek yemeğe gitmiştik. Sonra her Madrid seyahatimiz öncesinde Bazaar Restaurant’ı düşünüp heyecanlandığımız bile oldu :) Bazaar Restaurant’ın dekorasyonu beyaz renk ve camdan oluşuyor. Restoranın dış cephesi tamamen cam, içeride ise ahşap zeminden, duvarlara, masa örtülerine, koltuklara kadar her şey beyaz o yüzden inanılmaz ferah. Dekorasyonun yanı sıra keyifli bir menüsü, harika bir sunumu var üstelik tüm bunları bu standarttaki diğer restoranlara kıyasla çok daha ucuza sunuyor. Ben Madrid’e giden herkese Bazaar Restaurant’a gitmelerini öneriyorum. Biz Madrid’ten aktarma yaptığımız zaman bile gelip yemek yedik burada :)

IMG_9862

IMG_9853

IMG_9859

Adres: Calle de la Libertad, 21

  1. Madrid’in en gezilesi müzesi: Museo Naval

Madrid’teki birçok ünlü müzenin aksine ben size Denizcilik Müzesi –Museo Naval-‘dan bahsedeceğim. Colombus ile üç kere yelkenle denize açılan İspanyol denizci Juan de la Cosa, Colombus ile birlikte yaptığı bu keşif yolculuklarında Panama’yı ve Colombia’yı keşfeden bir denizci. Juan de la Cosa, Amerika’nın bulunduğu ilk dünya haritasını çizen kişi ve bu harita 1832 yılında Fransız bilim adamı ve harita meraklısı Charles Walckenaer tarafından Paris’te bir kitapçıda bulunana kadar kayıp. 1853 yılında Charles ölünce bu harita İspanya Kraliçesi tarafından satın alınarak Madrid’teki Denizcilik Müzesi’ne getiriliyor. Eğer haritalara meraklıysanız dünyaca ünlü bu haritayı görmek için Museo Naval’a gidebilirsiniz.

Adres: Paseo del Prado, 5 Madrid

  1. Madrid’in en serin rooftop’ında mojito için: Mercado San Anton

Madrid’in en renkli bölgesi Chueca’da bulunan Mercado San Anton’u Madrid’e en son gidişimizde İspanyol arkadaşlarım Javier ve Lorena sayesinde keşfettim. Gün içinde önünden geçtiğimiz halde bir süpermarket girişi gibi durduğundan hiç ilgimizi çekmemişti fakat asıl olay rooftop’ındaymış. Özellikle sıcak Madrid akşamlarında gidilen Mercado San Anton daha çok yerel insanların akşamüzeri içkisi için takıldığı bir yer. Buranın mojitosu ef sa ne! Biz lezzetli mojitolar eşliğinde gecenin ilerleyen saatlerine kadar sohbet edip, bu rooftop’ın keyfini çıkardık. Mutlaka deneyin!

IMG_0003

Adres: Calle de Augusto Figueroa, 24B

Dünya benim evim’i facebooktan, instagramdan ve twitterdan takip edebilirsiniz.

İspanyol arkadaşım Jesus’un düğün yazısını okumak için tıklayınız.

Bunları da okumak isteyebilirsin

Bu konuda söyleyecek bir şeylerin olmalı

E-posta adresin yayımlanmayacak.