Cool Şehir Oslo’nun Üçüncü Dalga Kahvecileri

Üçüncü dalga kahve akımı görünen o ki sadece İstanbul’u değil Oslo’yu da sarmış durumda. Hatta şöyle bir benzetme bile yapabilirim; Karaköy, Cihangir ve Moda’yı saran üçüncü dalga kahveciler Oslo’da da bu semtlerin havasını andıran Grunerlokka bölgesine konumlanmış durumda. Kahve trendi konusunda Oslo ile benzer bir çizgiye sahip olmamız beni şaşırtmıyor değil :)

Her iki Norveçli’den biri her gün mutlaka bir fincan kahve içiyormuş. Her şeyi cool olan bu şehrin kahvecileri de öyle!

Üçüncü dalga kahveciler deyip duruyoruz ama birinci ve ikinci dalga kahvecileri hiç duymadık ki?

Üçüncü dalga kahveciler terimini sürekli duyuyoruz ama birinci ve ikinci dalga kahve terimlerine pek rastlamadık. Oslo’nun nefis üçüncü dalga kahvecilerine geçmeden önce birinci ve ikinci kahve dalgalarına bir açıklık getireyim.

Birinci dalga kahveciler

Birinci dalga kahvecilerinin tarihi 1900’lerin başına denk geldiği için bunu bizim jenerasyonun hatırlaması pek mümkün değil. Birinci dalga kahvecileri vakumlu tenekelerde paketlenen, kavrulmuş ve öğütülmüş Hills Brothers kahvelerinin piyasaya sürülmesi ile başlayan döneme denk geliyor. Hatırlamıyoruz o yüzden geçelim.

İkinci dalga kahveciler

İşte biz tam da bu kısımda devreye giriyoruz. İkinci dalga kahvecileri yakın tarihteki zincir kahve markalarına tekabül ediyor. Yani Starbucks ikinci dalga kahvecilerden. İkinci dalga kahvecilerle birlikte espresso, latte gibi kahveler günlük hayatımıza giriyor.

Üçüncü dalga kahveciler

Cool’luk burada başlıyor. Üçüncü dalga kahvecileri ile birlikte artık kahveye bir içecek olarak değil de bir mücevher gibi bakıyoruz. Kahve tanelerini elimize alıyoruz, dokunuyoruz, kokluyoruz falan. Yani kahve ticari bir içecek olmaktan çıkıp değer görmeye başlıyor. Tıpkı şarap ve zeytinyağı gibi. Farklı demleme teknikleri ortaya çıkıyor. Bir yudum alınıp damakta bıraktığı notalar falan konuşuluyor.

Üçüncü dalga kahvecilerin hası: Tim Wendelboe

Adres: Grüners gate 1, 0552 Oslo

Haftaiçi 08:30-18:00, haftasonu 11:00-17:00 saatleri arasında açık.

IMG_6767

IMG_6743

IMG_6742

IMG_6760

Tim Wendelboe 2007 yılında bir kahveci açar ve buraya kendi ismini verir. 2004 Dünya Barista Şampiyonu Tim Wendelboe’nin burayı açarken tek bir amacı vardır o da dünyanın en iyi kahve kavurucuları ve espresso barlarından biri olmak ve sektörde kaliteli kahve satışında tercihe dilen bir isim olmak. Açıldığından bu yana ödüllere doymayan Tim Wendelboe sadece şehre gelen turistler tarafından değil Oslo’lular tarafından da tercihe dilen üçüncü dalga kahvecilerin başında geliyor.

Burası diğer üçüncü dalga kahveciler gibi ve bizdeki üçüncü dalga kahvecilerin tersine son derece basit bir şekilde tasarlanmış. Çok basit bir bar, ben çok tasarımım diyen bir iki koltuk ve küçük bir masadan başka bir şey yok. Bir de bakır renkli antika kahve öğütücü var tabii.

Yanlız bardakları bile tasarım. Ben özellikle kahvenin aromasını tadabilmek için double espresso içtim ama latte gibi sütlü kahveler de var. Kahvenin tadı ile ilgili şunu söyleyebilirim: hayatımda ilk defa kahvenin bi aromasının olduğunu damağımda hissettim! Filtre kahve sevenlerdenseniz o da var. Demleme metodu olarak aeropress tekniğini uyguluyorlar.

Kahve tutkunu olarak bir paket kahvemizi de alarak Tim Wendelboe’den ayrıldık.

Üçüncü dalga kahvecilerin en vintage’ı: Fuglen

Adres: Universitetsgata 2, 0164 Oslo

Pazartesi-Salı 07:30-22:00, Çarşamba-Perşembe 07:30-01:00, Cuma 07:30-03:00, Cumartesi 11:00-03:00 ve Pazar günü 11:00-22:00 saatleri arasında açık.

IMG_7152

IMG_7150

IMG_7151

1963 yılından beri açık olan Fuglen 1970’lerin Norveç’ine ait koltuk ve eşyalarla tasarlanmış bir kafe. Burayı özel kılan şey kahvelerinin kalitesinin yanısıra içerideki eşyaların satılık olması. Sizi girişte nefis bir kahve kokusu ve şık bir bar karşılıyor. İçerilere doğru gittikçe kafeden daha çok ev rahatlığı ağır basıyor.

Fuglen Norveç dilinde kuş demek. Yere kadar inen camın üzerindeki kırmızı kuş resmini gördüğünüz an bilin ki Fuglen’e geldiniz. Fuglen, yetenekli ve eğitimli baristaları ile öne çıkıyor.

Bizim çok çok keyif aldığımız yerlerden biri oldu.

Bilsen iyi olur: Fuglen geceleri uzun saatlere kadar açık olduğundan kokteyl için de tercih edilebilir.

Üçüncü dalga kahvecilerin en rahatı: Mocca Kaffebar & Brenneri

Adres: Niels Juels Gate 70 B 0259 Oslo

Pazartesi-Cuma 07:30-18:00, Cumartesi 09:00-18:00, Pazar 10:00-18:00 saatleri arasında açık.

IMG_6744

IMG_6748

Briskeby bölgesinde bulunan Mocca Kaffebar & Brenneri inanılmaz basit bir şekilde dizayn edilmiş. Burada sizi hafif loş bir ortam, birkaç masa ve bir bar karşılayacak. Özellikle americano ve espresso için tercih edebilirsiniz. Denk gelirseniz burada kahve atölyesi de yapılıyor.

Bonus 1: Oslo’da kahvaltı

Espresso House

Adres: Olav Vs gate 2

Pazartesi-Cuma 07:00-23:00, Cumartesi 08:00-23:00, Pazar: 09:00-23:00 saatleri arasında açık.

IMG_7062

IMG_7064

IMG_7065

IMG_7070

IMG_7067

İskandinavya’nın zincir kahvecilerinden biri olan Espresso House kaliteli kahveleri, çeşit çeşit sandviçi ve fırından yeni çıkmış kruvasanları ile kahvaltı için harika bir yer. Espresso House’un Oslo’da birçok şubesi var fakat bence en sakini ve en güzeli Olav Vs Gate 2’deki :) Espresso House’un cheesecake’ni yemeden ve bi flat white içmeden Oslo’dan dönme! :)

Bonus 2: Oslo’da öğle yemeği

Fru Hagen

Adres: Thorvald Meyers gate 40, 0555 Oslo

Pazartesi-Cuma 11:00-00:00, Cumartesi 11:00-03:00, Pazar 12:00-00:00 saatleri arasında açık.

IMG_6720

IMG_6726

IMG_6723

Oslo’nun en trendy bölgesi Grünerlokka’nın tam kalbinde bulunan Fru Hagen, rustik tasarımı ile sizi hemen kendine çekecek. Kapıdan içeri girdiğinizde sizi yeşil kadife bir koltuk ve harika bitkiler karşılayacak. Garsonlar inanılmaz güleryüzlü ve servis Avrupa ülkelerine göre gayet hızlı. Mutfakta kullanılan malzemeler taze taze tabaklarınıza geliyor. Fru Hagen’in tasarımı kadar açık etli ve tavuklu sandviçleri de çok lezzetli. Biz iki kişi öğlen yemeği için 324 NOK ödedik.

Bonus 3: Oslo’da akşam yemeği

Nilsen Spiseri Bar & Restaurant

Adres: Tollbugata 8 a, Oslo 0152

Hergün 11:00-22:00 saatleri arasında açık.

IMG_6914

Menüsünde geleneksel Norveç mutfağından yemekler bulunduran Nilsen Spiseri’yi biz tesadüfen denedik ve memnun kaldık. Oslo’yo göre uygun fiyatlı yemek yemek isterseniz Nilsen Spiseri’yi tercih edebilirsiniz. Lezzet, servis ve ambiyans bakımından muhteşem değildi fakat kötü de değildi.

2 kişilik yemek için 308NOK ödedik.

Bonus 4: Doyurucu ve pek lezzetli sandviçler

Upper Crust

Şehrin birçok yerinde bulabileceğiniz Upper Crust’ın sandviçleri porsiyon olarak baya doyurucu ve çok lezzetli. Ben en çok chicken tikka ve spicy chicken sandviçlerini beğendim. 1 tane kocaman sandviç 90-110 NOK arasında değişiyor. Hızlı bir şekilde yemek yemek zorunda kalırsanız Upper Crust sandviçlerini kaçırmayın.

Kuzey’e giden yolun en cool şehri:Oslo yazısı için tıklayınız.

Dünya benim evim’i facebooktan, instagramdan ve twitterdan takip edebilirsiniz.

Bunları da okumak isteyebilirsin

Bu konuda söyleyecek bir şeylerin olmalı

E-posta adresin yayımlanmayacak.