Christiania: Düzenin İçindeki Düzensizlik

1971 yılında bir grup hippinin kapatılan NATO üssüne yerleşmesiyle oluşmaya başlayan bu bölge kendini Kopenhag’tan ayırıyor ve Danimarka kriterlerini yok sayıyor. Avrupa Birliği umurlarında bile değil zira kendilerini AB ülkeleri arasında da görmüyorlar. Kendi kuralları, kendi koli nakliyatı yasakları, kendi bayrakları ve hatta kendi anayasaları var. Christiania, özerk bir bölge ve bu devletin adı “free state of Christiania”.

colorful

Kopenhag ne kadar düzenli bir şehirse; Christiania o kadar düzensiz. 34 hektarlık bir alana kurulu yani dünyanın en küçük ülkesi ve nüfusu 850 kişi buna ek olarak kayıtlara geçen hali ile 400 kadar da köpek nüfusu var. Köpek almak yasak hatta sahiplenmek de yasak çünkü Christiania halkı tüm köpeklere birlikte bakmakla yükümlü.

Christiania-grafitti

Christiania’nın girişinde bölgenin en önemli kuralları birkaç dilde yer alıyor. İlk kural have fun”. Christiania sınırları içinde uymanız gereken ilk kural burada eğlenmeniz. İkinci kural ise don’t run . Bu bölgede koşmak kesinlikle yasak! Çünkü birinin koşmaya başlaması polisin geldiği anlamına geliyor ve halkta paniğe sebep oluyor. Son ve en önemli kural ise don’t take photo”. Bölge sınırları içerisinde fotoğraf çekmek yasak! Christiania halkı ile karşı karşıya gelmek istemiyorsanız burada kesinlikle fotoğraf çekmeyin!

rules

Diğer kurallar ise Christiania’da esrar içmek ve satmak yasak değil fakat uyuşturucu kullanımı ve satışı yasak. Silah yasak, bıçak taşımak yasak, şiddet yasak, bölgeye araçla girmek yasak, çelik yelek giymek yasak, havai fişek satışı ve kullanımı yasak, hırsızlık yasak! Hatta hırsızlık yapan kişi tespit edilirse bölgeden çıkarılıp Kopenhag’a sürgün ediliyormuş :)

Billeder fra Christiania i forbindelse med, at der bliver afsagt dom i højesteret fredag den 18. februar.

Askeri dönemde kalan kışla binaları yaşam alanlarına dönüştürülmüş. Adres diye bir şey yok. Tek bir adres var ve Christianialılar bu adresi kullanıyor. Belki de Küba’dan sonra komünal yaşamın olduğu tek bölge! Hippiler burada bir yaşam kurmuş. Çocukların birlikte vakit geçireceği alanlar, kütüphaneler, kreşler, küçük mağazalar… Çöp ayrıştırma ve geri dönüşüm tesisleri, doğal tarım alanları ve birbirinden farklı atölyeler kurarak kendi cumhuriyetlerini yaratmışlar. Meditasyon ve yoga halk arasındaki en popüler aktiviteler.

christiania entrance 2

Christiania yılda 1 milyon turistten daha fazlasını ağırlıyor ve Danimarka’nın simgelerinden biri. Öyle ki biz gitmeden bir gün önce Katy Perry’nin instagram hesabından Christiania’da olduğunu gördüm ve yok artık dedim :)

grafitti

Mülkiyete ve kişisel alana karşı oldukları için Christiania’nın kapısı gelen herkese açık. Bölgedeki evlerin dışı duvar resimleriyle kaplı. İnsanlar sanıyorum esrarında etkisiyle son derece rahat ama Pusher Sokağı o kadar yoğun esrar kokuyordu ki sigara kokusuna dayanamayan bünyeme çok ağır geldi ortam.
Christiania’nın alternatif kültürel yaşamını mutlaka görmelisiniz ve Danimarka’ya geldiğinizde yolunuzu mutlaka buraya düşürmelisiniz.

me in christiania

Christiania’nın tarihini okurken zaman zaman polisin greyderlerle sabahın erken saatlerinde insanlar daha uyanmadan bölgeye girdiğini okudum ve aklıma nedense Gezi Parkı geldi…

Dünya benim evim’i facebooktan ve instagramdan takip edebilirsiniz :)

Bu seyahatin ilk yazısı Kopenhag Gezi Rehberi için tıklayınız

Kopenhag: Dünyanın en bisiklet sever şehri yazım için tıklayınız.

Bu seyahatin son yazısı Frederiksborg Kalesi yazım için tıklayınız.

Sevgiler

Bunları da okumak isteyebilirsin

Bu konuda söyleyecek bir şeylerin olmalı

E-posta adresin yayımlanmayacak.